Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Προβάλλουμε σε κάθε φάση μέσα στη νεολαία τον πραγματικό, ταξικό εχθρό!

 Στο δεύτερο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του Κόμματος αποτυπώνονται οι διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις, στις οποίες καλούμαστε να δράσουμε ως Επαναστατική Νεολαία του ΚΚΕ. Βασικό ζήτημα που αναδεικνύεται είναι η ανάγκη για διαρκή μελέτη τους, η αξιοποίηση του κομματικού Τύπου, της ΚΟΜΕΠ, προκειμένου πρώτα απ' όλα εμείς, ως νέοι κομμουνιστές, να μπορούμε να ξεδιαλύνουμε το κουβάρι, φωτίζοντας διαρκώς το ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός, τα όρια του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, ζυμώνοντας τη μόνη πρόταση πραγματικής διεξόδου, αυτή του ΚΚΕ, για τον λαό της χώρας και τα παιδιά του.


Τα τελευταία χρόνια, η ΚΝΕ έχει αποκτήσει πολύτιμη πείρα, καλούμενη να δράσει μπροστά στα αποτυπώματα όλων αυτών των εξελίξεων και στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.


Θυμόμαστε πριν από ένα χρόνο, πώς η όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ αστικών τάξεων Ελλάδας - Τουρκίας, με φόντο τα παζαρέματα με ΝΑΤΟ και ΕΕ, μεταφράστηκε σε εργαλειοποίηση χιλιάδων προσφύγων, ως μοχλό πίεσης, από το κράτος της Τουρκίας στα σύνορα του Εβρου. Τότε η Οργάνωσή μας, πλάι στο Κόμμα, ήρθε αντιμέτωπη και συγκρούστηκε παλικαρίσια με τον καλλιεργούμενο εθνικισμό, που πρόβαλλε σαν «εχθρό και εισβολέα» τους πρόσφυγες και μετανάστες, συσκοτίζοντας τον ρόλο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΕΕ και ΝΑΤΟ, που ξερίζωσαν εκατομμύρια ανθρώπους από τις πατρίδες τους. Αναδείξαμε τον χαρακτήρα των συμφωνιών της ΕΕ που οδηγούσαν στον εγκλωβισμό τους και καταδικάζαμε σταθερά την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς τους οργανισμούς, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Ολα αυτά που ζούμε και σήμερα δηλαδή στον Εβρο, με τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στο βόρειο τμήμα του και την ταυτόχρονη συγκέντρωση τεράστιων ΝΑΤΟικών δυνάμεων - τους βασικούς υπεύθυνους δηλαδή για το δράμα των προσφύγων, αφού αυτές είναι που τους ξερίζωσαν από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν - στο νότιο τμήμα του και ιδιαίτερα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.


Παράλληλα, συγκρουστήκαμε με τις θέσεις του αστικού κοσμοπολιτισμού και του οπορτουνισμού, που χυδαία διαστρέβλωνε, συκοφαντούσε τις θέσεις του Κόμματος ως εθνικιστικές, αδιαφορούσε για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, κάνοντας λόγο για «άνοιγμα των συνόρων». Στην ουσία, έριχνε και ρίχνει νερό στο μύλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για αμφισβήτηση συνόρων και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Μόνο με μια τέτοια ολόπλευρη αντιπαράθεση καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη νέων, εκείνη την περίοδο, που προβληματίζονταν έντονα και μέσα στη «θολούρα» των εξελίξεων, έψαχναν τον πραγματικό «φταίχτη». Αυτά ήταν πολύ σημαντικά γεγονότα για την Οργάνωσή μας, καθώς απέκτησε μεγαλύτερη ικανότητα στη διαπάλη, αύξησε τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη», συσπείρωσε γύρω της περισσότερους νέους, ορισμένοι από τους οποίους εντάχθηκαν στις γραμμές της.


Αποδεικνύεται πώς η στρατηγική σύμπλευση όλων των αστικών κυβερνήσεων στον στόχο για γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, μέσα από την ενεργό συμμετοχή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Μετά τη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟική βάση και ενώ έχουν προηγηθεί δηλώσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων οι οποίες στοχοποιούν τη χώρα για αντίποινα, σε εξέλιξη βρίσκεται η ΝΑΤΟικη άσκηση «Defender Europe 21». Η κυβέρνηση διαθέτει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τα δίκτυα του Εβρου σε δεκάδες χιλιάδες ΝΑΤΟικούς στρατιώτες, με σκοπό να διεξάγουν ασκήσεις - πρόβα πολέμου - στα σύνορα με τη Ρωσία. Οι ασκήσεις αυτές περιλαμβάνουν ένα δίκτυο επιχειρήσεων και πεδίων εκπαίδευσης, με αυτές να διεξάγονται και σε πεδίο βολής της Ξάνθης. Την ίδια στιγμή, στους στόχους των ασκήσεων περιλαμβάνεται και η εξουδετέρωση του «εσωτερικού εχθρού» από το ΝΑΤΟ, με συγκεκριμένη αναφορά σε καταστολή «μετώπου που ηγείται και υποστηρίζει διαδηλώσεις» εναντίον του.


Η ΚΝΕ πρωτοστατεί στο να αναδείξει σε κάθε νέο και νέα, μαθητή, φοιτητή και εργαζόμενο της περιοχής, πως κανένα συμφέρον δεν έχει από την εμπλοκή της χώρας σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Πως ο προβληματισμός τους για τον ρόλο του ΝΑΤΟ πρέπει να οδηγήσει στην οργανωμένη πάλη για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, με τους λαούς της χώρας και των γειτονικών χωρών στο τιμόνι της εξουσίας, νοικοκύρηδες στον τόπο τους. Ταυτόχρονα έχουμε οξύνει την αντιπαράθεση με τον οπορτουνισμό, καθώς οι διάφορες ομάδες του στα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων διαχρονικά βάζουν εμπόδια ώστε να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής των φοιτητών σε αντιιμπεριαλιστικές δράσεις, δίπλα στον λαό της Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης. Συνεχίζουμε να συγκρουόμαστε με τις θέσεις αυτών των ομάδων, που είτε βλέπουν «μαξιμαλιστικές θέσεις» στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είτε την χώρα «υπόδουλη και εξαρτημένη» στις ΗΠΑ, είτε την όξυνση των ανταγωνισμών σαν «κακή επιλογή συμμάχων» και οι οποίες συγκλίνουν εν τέλει στην ταξική, εθνική, ενότητα και ομοψυχία στους στόχους της αστικής τάξης. Και μόνο με μία τέτοια αντιπαράθεση, η ΚΝΕ απάντησε τελικά στον προβληματισμό των νέων, των συμφοιτητών μας, για το «τι τελικά συμβαίνει σήμερα», αλλά και άνοιξε την προοπτική, το πολιτικό περιεχόμενο του αγώνα που έχουμε ανάγκη σήμερα.


Η Οργάνωσή μας έχει πείρα από την προσπάθεια να αναδεικνύει τον χαρακτήρα μηχανισμών των ΗΠΑ στην χώρα μας, διόλου αθώους και τυχαίους, προς ενίσχυση ρεύματος φιλοαμερικανισμού στη νεολαία. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το «Xanthi Techlab» στην Ξάνθη που χρηματοδοτείται από την αμερικάνικη πρεσβεία, με στόχο το μυαλό των μαθητών της πόλης και φιλοξενείται ως στέκι από τον δήμο.


Η ΚΝΕ στην περιοχή της Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης έχει χρέος να ζυμώνει σταθερά τις θέσεις του Κόμματός μας και στη μειονότητα της περιοχής. Σταθερά προβάλλουμε την ταξική ενότητα ως όπλο μεταξύ των εργατών κάθε θρησκείας και καταγωγής, οι οποίοι έχουν ίδιο αντίπαλο. Μεγάλης αξίας είναι και η προβολή της κοινής δράσης του Κόμματός μας με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.


Τα παραπάνω φανερώνουν το καθήκον της ΚΝΕ, αφενός να γνωρίζουμε σε βάθος τις θέσεις του Κόμματός μας, προκειμένου σε κάθε φάση και ενώ αυξάνονται οι πιέσεις για «εθνική ενότητα» στους στόχους του κεφαλαίου να προβάλλουμε τον πραγματικό, ταξικό εχθρό. Αφετέρου, και ενώ τα σύννεφα συνεχίζουν να πυκνώνουν πάνω από την περιοχή μας, να δουλεύουμε πλατιά, με σχέδιο και πείσμα, μέσα στους μαζικούς φορείς, στο φοιτητικό κίνημα, στους νέους εργαζόμενους, στους μαθητές, την πάλη για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Για να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για την πραγματική ευημερία και ειρήνη, για τον λαό μας και τους γειτονικούς λαούς: Για τον σοσιαλισμό.



Αντώνης Τζιρίτας

Μέλος του Γραφείου του Συμβουλίου Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπερηφάνεια για τα 102 χρόνια μας

 Νους και καρδιά, οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για το Σοσιαλισμό. Φτάνει για να γεμίζει τις καρδιές μας ελπίδα, υπερηφάνεια και αν...