Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Χτίζοντας πλέγμα θωράκισης των γραμμών μας

 Στη θέση 16 του πρώτου κειμένου των Θέσεων αναφέρεται: «Τα όργανα πρέπει να σχεδιάζουν καλά τη συζήτηση θεμάτων, όχι διεκπεραιωτικά - ενημερωτικά, να μη συσσωρεύουν σε μια συνεδρίαση πολλά θέματα». Ενας τέτοιος τρόπος συζήτησης στις ΚΟΒ δείχνει ότι δεν γίνεται η απαραίτητη προσπάθεια να φωτιστούν οι εξελίξεις με βάση τη στρατηγική του κεφαλαίου, το πώς συνδέονται οι τοπικές εξελίξεις με τους συνολικούς σχεδιασμούς, πώς η κάθε παρέμβαση, εκδήλωση που οργανώνουμε εντάσσεται στο δικό μας σχέδιο να απαντήσει στην ιδεολογικο-πολιτική επίθεση του αντιπάλου. Τρόπος δουλειάς που έχει τη βάση του και στο γεγονός ότι θεωρούμε δεδομένο ότι τα μέλη γνωρίζουν αυτήν τη στρατηγική και πώς εκφράζεται, κατανοούν την ανάγκη της μιας ή της άλλης δράσης για την προώθηση του σχεδιασμού. Οι πυκνές και σύνθετες εξελίξεις, η έλλειψη χρόνου μάς σπρώχνει σε έναν τέτοιο τρόπο δουλειάς κάτω από το άγχος να μη μας ξεφύγει τίποτα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται ζητήματα επιφανειακά, να μη δίνεται η δυνατότητα να βαθύνουμε σε ζητήματα, να μη βγαίνουν στην επιφάνεια ιδεολογικο-πολιτικές αδυναμίες, να διαιωνίζονται.

Δεν πρέπει να μας αγχώνει να συζητάμε στην ΚΟΒ ένα θέμα διεξοδικά. Μια συζήτηση μόνο για ένα θέμα π.χ. για τη θέση μας για τη δημιουργία ΧΥΤΑ Αμιάντου σε μια περιοχή που θα δημιουργήσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, μπορεί να φαίνεται εξειδικευμένο, να μας δημιουργεί άγχος ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου να αφιερώσουμε μια συνεδρίαση μόνο γι΄αυτό, με πολλά καθήκοντα να τρέχουν. Ομως συζητώντας ένα τέτοιο ζήτημα διεξοδικά σε όλες του τις πλευρές, στην ουσία συζητάς όλους τους δείκτες ισχυροποίησης του Κόμματος και ανασύνταξης του κινήματος. Θα συζητήσεις τη θέση σου, τη στρατηγική σου, τη στρατηγική του κεφαλαίου, πώς θα αξιοποιήσεις την παρέμβασή σου για προώθηση της οικοδόμησης - στρατολογίας, πώς θα αξιοποιήσεις τον «Ριζοσπάστη». Ταυτόχρονα, συζητάς για το ποιον κρίκο θα αξιοποιήσεις στο κίνημα για να παρέμβεις, πώς η παρέμβασή σου θα συμβάλει στη μαζικοποίησή του, πώς δουλεύεις με ανώριμες μάζες, πώς διαμορφώνεις το πλαίσιο χωρίς να υποκύψεις σε πιέσεις για στρογγύλεμα αλλά να μην απομονωθείς ταυτόχρονα. Οπότε στην ουσία δεν συζητάς ένα θέμα αλλά το σύνολο των καθηκόντων και δεικτών. Το βασικότερο είναι ότι διαμορφώνεις κριτήριο, κατακτιέται μεθοδολογία. Το «καθηκοντολόγιο» μπορεί να περνάει μέσα από συνεργασίες, έναν τρόπο δουλειάς που λόγω αντικειμενικών συνθηκών βελτιώσαμε λόγω πανδημίας και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και να παγιώσουμε.

Το ξεπέρασμα ενός ρουτινιάρικου τρόπου δουλειάς έχει μεγάλη σημασία σε μια περίοδο και μια περιοχή όπου εντείνονται οι συγκρούσεις μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων, τμημάτων της αστικής τάξης στο φόντο της «απολιγνιτοποίησης». Η ολοκληρωμένη συζήτηση στις ΚΟΒ προϋποθέτει να γίνουν από τα Οργανα βήματα στην παρακολούθηση των εξελίξεων, στην πολιτική πληροφόρηση. Για παράδειγμα, ιμπεριαλιστικά κέντρα δεν βγαίνουν με σύνθημα «στηρίξτε τα δικά μας κέρδη» ενάντια στους άλλους. Η αμερικάνικη πρεσβεία οργάνωσε με τον δήμο Κοζάνης πολιτιστική εκδήλωση για τα παιδιά σχολείων του δήμου. Διοργανώθηκε στην περιοχή εκδήλωση με θέμα τα κοινά της αρχαίας ελληνικής με την κινεζική φιλοσοφία. Γερμανός ακτιβιστής του κόμματος «Ελεύθεροι ψηφοφόροι» ανέλαβε τη χρηματοδότηση του ποδοσφαιρικού σωματείου «Ερμής Αμυνταίου» κ.ά. Αξιοποιούν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση για να διαμορφώνουν συνειδήσεις, να ενσωματώνουν.

Αναδεικνύεται η ανάγκη πιο αποφασιστικής υλοποίησης της απόφασης για την ουσιαστική λειτουργία της Βοηθητικής Επιτροπής για την Οικονομία, η οποία θα παρακολουθεί το σχέδιο του αντιπάλου, να απαντάει στο γιατί προκρίνεται αυτός ο οδικός ή σιδηροδρομικός άξονας η μια επένδυση και όχι η άλλη, θα καταγράφει τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής κ.ά. Ετσι, θα κατακτιέται συλλογική αντίληψη για τις εξελίξεις και δεν θα περιορίζεται σε μια ειδησεογραφικού χαρακτήρα ενημέρωση που θα είναι κτήμα ενός περιορισμένου στελεχικού δυναμικού. Θα γίνονται βήματα στην ιδεολογικο - πολιτική θωράκιση σε όλο το βάθος και την έκταση που απαιτείται.

Μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις στη δουλειά μας στο κίνημα στο φόντο όλων των παραπάνω. Εκεί καλούμαστε να δράσουμε πέρα από ανώριμες δυνάμεις και με δυνάμεις που είναι χρεωμένες από τον αντίπαλο. Ανεβαίνουν οι απαιτήσεις για τη διαμόρφωση πλαισίων που δεν ενσωματώνονται εύκολα σε σχεδιασμούς τμημάτων της αστικής τάξης και ιμπεριαλιστικών κέντρων. Θέλει καλύτερη εικόνα των σχεδιασμών όταν θα διαμορφώσουμε πλαίσιο, να γνωρίζουμε ποιοι παρεμβαίνουν. Δεν θα πρέπει να μας «μπλοκάρει» το γεγονός ότι σε έναν αγώνα που αναπτύσσεται παρεμβαίνουν συμφέροντα. Να μην ξεκινάμε στη λογική «αφού και αυτοί έχουν το ίδιο αίτημα να μη συμμετέχουμε», ή να μην αφαιρούμε ένα αίτημα γιατί ξέρουμε ότι θα το υιοθετήσουν και αυτοί. Το ζήτημα είναι ποιο είναι το ιδεολογικό - πολιτικό υπόβαθρο που ντύνει ένα αίτημα. Το ταξικό περιεχόμενο είναι αυτό που μπορεί να μας ξεχωρίζει. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο του συντονιστικού ενάντια στην «απολιγνιτοποίηση», το αίτημα ενάντια στην καύση απορριμμάτων υιοθετείται από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλους. Τα αιτήματα όμως που εναντιώνονται στη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, για ρεύμα και θέρμανση φθηνά για το λαό, έρχονται σε αντίθεση με την κερδοφορία του κεφαλαίου, με την εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και δεν υιοθετούνται στη λογική της ανάγκης διεύρυνσης του μετώπου ενάντια στην «απολιγνιτοποίηση».

Μας βοηθάει όταν γνωρίζουμε αντιπαρατιθέμενους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς (π.χ. στο παραπάνω παράδειγμα του ΧΥΤΑ Αμιάντου) που σχετίζονται με τη δημιουργία πάρκου κυκλικής οικονομίας στα ορυχεία της ΔΕΗ ΑΕ και αντίπαλους σχεδιασμούς για την αξιοποίηση της λίμνης Πολυφύτου (όπου σχεδιάζεται ο ΧΥΤΑ) όπως ιχθυοκαλλιέργειες, παράδοση του μουσείου Αινής στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αυτό μας προφυλάσσει ώστε μα μη μείνουμε σε ένα περιορισμένο «Οχι στη δημιουργία ΧΥΤΑ», αλλά να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων σε όφελος του λαού. Μας δίνει τη δυνατότητα να απαντήσουμε στον σχεδιασμό για τη νέα χωροθέτηση που προκρίνεται, αλλά και τι προϋποθέτει η ανάπτυξη προς όφελος του λαού στην παραλίμνια περιοχή.

Οσο γίνονται βήματα στην παρακολούθηση των εξελίξεων, στη βελτίωση της καθοδήγησης, στη βελτίωση της συζήτησης στις ΚΟΒ, γίνονται περιοδικά αχτίφ με διάφορα θέματα, χτίζεται ένα πλέγμα λειτουργίας και δράσης που μπορεί να συμβάλει στο βασικό καθήκον της ιδεολογικο-πολιτικής θωράκισης των γραμμών μας. Υπάρχουν και οι δυνάμεις και οι δυνατότητες να υλοποιηθεί ένα τέτοιο καθήκον κάτι που μας γεμίζει αισιοδοξία ότι θα ανταποκριθούμε στα σύνθετα καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας.


Νόντας Στολτίδης

Μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπερηφάνεια για τα 102 χρόνια μας

 Νους και καρδιά, οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για το Σοσιαλισμό. Φτάνει για να γεμίζει τις καρδιές μας ελπίδα, υπερηφάνεια και αν...