Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Για την παρέμβασή μας στη ΛΑΡΚΟ

 Προχωρώντας στο 21ο Συνέδριο του Κόμματός μας, με βάση τους στόχους και τις αναλύσεις του 20ού καθώς και τις σύνθετες εξελίξεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και κυρίως καλούμαστε από δω και πέρα να αντιμετωπίσουμε, είναι αναγκαίο να βγουν συμπεράσματα, να κατοχυρωθούν τα θετικά βήματα που έγιναν, να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των όποιων αδυναμιών. Απ' αυτήν την άποψη, η συνολική δουλειά που έγινε από το Κόμμα στον χώρο της ΛΑΡΚΟ ενδείκνυται για την εξαγωγή πλούσιων συμπερασμάτων, μιας και χαρακτηρίζεται από ζωντάνια, διαπάλη, προώθηση των στόχων της ανασύνταξης του κινήματος, της οικοδόμησης και ανάπτυξης του Κόμματος, σε καθεστώς ισχυρότατου εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, από θέσεις μειοψηφίας και με πολύ περιορισμένες κομματικές δυνάμεις.

Καθοριστικό στοιχείο για την κλιμάκωση της παρέμβασής μας ήταν η διαμόρφωση ολοκληρωμένης πρότασης του Κόμματος για την ολόπλευρη αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ, προς όφελος του λαού.

Ο τρόπος που καθοδηγήθηκε η Οργάνωση ενός τόσο στρατηγικής σημασίας χώρου, σε μία τέτοια περίοδο, ήταν άρτια επεξεργασμένος, με καθορισμένη διάταξη στελεχών από όλο το φάσμα των Κομματικών Οργάνων και με συγκεκριμένα καθήκοντα. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην όλη πορεία της Οργάνωσης, στην παρέμβασή μας στο κίνημα, στην ανάπτυξη της αυτοτελούς δράσης του Κόμματος, στην καλύτερη εξειδίκευση της στρατηγικής μας. Εδωσε τη δυνατότητα να μεταφέρεται ολοκληρωμένα η εικόνα από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος επανεκδόθηκε το «ΛΑΡΚΟ '77», που πέρα από τον διαφωτιστικό του ρόλο βοήθησε στο να μας φέρει σε επαφή με ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα αλλά και με συγγενείς τους, βοήθησε να συσφίξουμε τις σχέσεις μας. Σ' αυτήν την κατεύθυνση βοήθησαν οι κεντρικού χαρακτήρα εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, που σε συνδυασμό με την καθημερινή ιδεολογικοπολιτική διαπάλη και αντιπαράθεση που διεξήγαμε ως Κόμμα και οι κομμουνιστές μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, ατσάλωσαν τους δεσμούς μας με τον περίγυρό μας καθώς και με άλλους εργαζόμενους, ενίσχυσαν σημαντικά την εκτίμηση των εργαζομένων και του λαού της περιοχής στο Κόμμα, ακόμα και ανθρώπων που δεν έχουν ψηφίσει ποτέ ΚΚΕ. Με τη δράση μας, αναγκάστηκαν ακόμα και οι δυνάμεις του αντιπάλου να παραδέχονται τη στάση του Κόμματος, ιδίως στον 15μηνο πλέον αγώνα που δίνεται.

Από θέσεις μειοψηφίας καταφέραμε να προκαλέσουμε αγώνες ενάντια στους σχεδιασμούς διάλυσης της ΛΑΡΚΟ, με αιτήματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων και ανάδειξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της, σε συνθήκες γενικής υποχώρησης και ειδικής διάβρωσης από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, που πλειοψηφεί εδώ και δεκαετίες. Αν δεν ήταν η παρέμβαση του Κόμματος οι εργάτες θα είχαν τσακιστεί χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, κάτι που σε μεγάλο βαθμό αναγνωρίζεται και από τους εργάτες.

Εγιναν βήματα στην επίτευξη του στόχου για οικοδόμηση και ανάπτυξη του Κόμματος, ειδικά σε μεγάλους εργοστασιακούς χώρους όπως η ΛΑΡΚΟ, αυξάνοντας τις οργανωτικές μας δυνάμεις καθώς και τον κύκλο επιρροής μας, συνδικαλιστικά και πολιτικά. Αυτός ήταν καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη, τον προσανατολισμό και την αντοχή του αγώνα.

Αυτό φαίνεται σε μια σειρά από δείκτες, όπως:

Η μεγάλη αύξηση των εργατών που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο όπου συμμετέχουν οι κομμουνιστές, στις αρχαιρεσίες.

Η τεράστια αύξηση του διακινούμενου «Ριζοσπάστη» στις πανεξορμήσεις.

Η πρωτόγνωρη για την Οργάνωση υπερκάλυψη του πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης.

Οπως πολύ σωστά διαπιστώνεται και στο κείμενο των Θέσεων, σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αγώνων μπορεί να παίξει η ανάδειξη των λαϊκών αναγκών, η διαμόρφωση πλαισίου πάλης που να φωτίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν. Αυτό μας το δείχνουν μια σειρά μάχες που δώσαμε, όπως ο αγώνας για την ενσωμάτωση των εργολαβικών στο μόνιμο προσωπικό, για υπογραφή ΣΣΕ, ενάντια στην απληρωσιά των εργολαβικών, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κ.ά. Οι εργαζόμενοι μπήκαν σε κίνηση, συμμετέχοντας λίγο ως πολύ και οι ίδιοι στις κινητοποιήσεις, και αυτό βοήθησε να βγάλουν συμπεράσματα τόσο από τη συμβιβαστική στάση των άλλων δυνάμεων (γιατί όλα ήταν αντικείμενο έντονης διαπάλης και πολλές φορές σκληρής σύγκρουσης) όσο και για τον πρωτοπόρο ρόλο του Κόμματος. Αυτό μας έδινε τη δυνατότητα, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των εργατών, να ανοίγουμε ευκολότερα και να ζυμώνουμε βαθύτερα ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα και θέσεις του Κόμματος. Ειδικά σε φάση υποχώρησης του κινήματος, βοηθάει να καμφθεί η άποψη ότι οι αγώνες δεν φέρνουν αποτελέσματα, που είναι στρατηγικό στοιχείο της προπαγάνδας του αστικού κόσμου, ασχέτως απόχρωσης. Οι μικρές νίκες που υπήρξαν, κάτω από την αποφασιστική συμμετοχή των εργατών, βοηθούν σ' αυτήν την κατεύθυνση, κάτι που φαίνεται και τώρα, που ο αντίπαλος βρίσκει έδαφος στο πολύμηνο του αγώνα, στην κούραση που έχει προκαλέσει, καθώς και σε μικροαστικές ανυπομονησίες που υπάρχουν. Το κάθε μικρό που κερδίζεται λειτουργεί σαν καύσιμο για τη συνέχιση του αγώνα, κοντράρει την απογοήτευση.

Η διαλεκτικά δεμένη ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση με τους στόχους πάλης στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι αυτή που βοήθησε να διαμορφώσουμε ισχυρότερους δεσμούς με εργαζόμενους που παίζουν πρωτοπόρο ρόλο σε όλες αυτές τις μάχες. Στις δυσκολίες και καμπές του αγώνα, αυτό τους κράτησε στη σωστή γραμμή και θα είναι αυτός ο τρόπος δουλειάς, και ο βαθμός που θα μπορέσουμε να τον προωθήσουμε, που θα κρίνει τη συνέχεια του αγώνα και την έκβασή του. Η ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος θα αποτελέσει κρίσιμο στοιχείο σε αυτήν τη διαδικασία.

Ενα άλλο στοιχείο της δράσης της ΚΟΒ που ήταν αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσουν τα παραπάνω ήταν ο τρόπος λειτουργίας της. Οι συστηματικές συνεδριάσεις, ώστε να διαμορφώνεται όσο γίνεται πιο συλλογική άποψη αλλά και να αφομοιώνεται ενιαία η γραμμή, ήταν βασικά στοιχεία της λειτουργίας μας. Δεν θα διαμορφώναμε σωστά πλαίσια αγώνα και δεν θα προτείναμε τις σωστές μορφές πάλης σε κάθε φάση, αν δεν ξέραμε τι συζητάνε οι εργαζόμενοι, σε τι προβληματίζονται. Ταυτόχρονα, επιδιώξαμε και καταφέραμε να δουλεύουμε με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, με συγκεκριμένους στόχους, με έλεγχο. Προσπαθήσαμε να μην αναστείλουμε αυτά τα χαρακτηριστικά στη δράση μας, ακόμα και στις πιο δύσκολες φάσεις, όπως στις καραντίνες.

Σωστά εντοπίζεται στις Θέσεις η κομβικότητα της βοήθειας των Τμημάτων της ΚΕ, ειδικά σε πολυσύνθετης φύσης ζητήματα. Αυτό το αποδεικνύει η θετική πείρα που υπάρχει στη ΛΑΡΚΟ, όπου η άμεση συνεργασία με το Τμήμα της ΚΕ για την Εργατική Συνδικαλιστική Δουλειά επέδρασε σημαντικά στον καθορισμό σωστής τακτικής, στην αποφυγή λαθών, στην ορθότερη ανάλυση ειδικά των πιο σύνθετων ζητημάτων.

Θεωρώ πως η πείρα που έχουμε συγκεντρώσει ως Κόμμα, τόσο από την 100χρονη και πλέον πορεία μας γενικά όσο και στα τελευταία δύο Συνέδρια, ανάμεσα σε δύο καπιταλιστικές κρίσεις, θα βοηθήσει ώστε να βγούμε πιο έτοιμοι, με την ολοκλήρωση των εργασιών του 21ου Συνεδρίου, για να αντιμετωπίσουμε ικανά και με κομμουνιστική αισιοδοξία τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν.


Δημήτρης Παπαϊωάννου

Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπερηφάνεια για τα 102 χρόνια μας

 Νους και καρδιά, οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για το Σοσιαλισμό. Φτάνει για να γεμίζει τις καρδιές μας ελπίδα, υπερηφάνεια και αν...