Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Για την αντιμετώπιση της αστικής προπαγάνδας και του οπορτουνισμού

 Με ιδιαίτερη χαρά διαπίστωσα ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα ζητήματα της εκλαΐκευσης και διάδοσης των θεωρητικών εννοιών του σοσιαλισμού σε στελέχη και φίλους του Κόμματος. Είναι σημαντικό η επεξεργασία των θέσεών μας σε διάφορα κοινωνικά, οικονομικά κ.λπ. ζητήματα να πατάει γερά σε αυτά τα θεωρητικά θεμέλια, ώστε να αποφεύγονται συγχύσεις με οπορτουνιστικές θέσεις. Είναι επίσης πολύ σημαντικό οι θέσεις αυτές να διαδίδονται όσο ευρύτερα γίνεται, όχι μόνο στο στελεχιακό δυναμικό του Κόμματος αλλά και σε φίλους και ψηφοφόρους, με όσο το δυνατόν απλούστερο και πιο κατανοητό τρόπο.

Στον κοινωνικό μου περίγυρο υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι βιώνουν σε πολλούς τομείς της ζωής τους τη σήψη του καπιταλιστικού συστήματος και τα προβλήματα που τους δημιουργεί. Ωστόσο, θύματα αστικών και οπορτουνιστικών αντιλήψεων, αδυνατούν να αντιληφθούν τη βασική αιτία όλων αυτών των προβλημάτων, δηλαδή το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Διαπιστώνω μια έλλειψη ταξικής συνείδησης, η οποία εντείνεται στις συνθήκες της πανδημίας, καθώς οι ανάγκες επιβίωσης αποτελούν κυρίαρχο ζήτημα. Σε αυτό το έδαφος, η αστική προπαγάνδα και οι οπορτουνιστικές θέσεις διαδίδονται ευκολότερα, δεδομένης και της κυριαρχίας των αστικών μηχανισμών στα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο και στην Εκπαίδευση.

Θα περιοριστώ στην επισήμανση δύο βασικών ζητημάτων. Το πρώτο ζήτημα αφορά την αστική προπαγάνδα περί «δύο άκρων», η οποία εντάθηκε μετά την καταδίκη της ΧΑ. Διάφοροι αστοί δημοσιογράφοι και ιστοριογράφοι, με τις ευλογίες φυσικά της ΕΕ, βρήκαν ευκαιρία να διατυπώσουν τις επικίνδυνες και ανιστόρητες θέσεις τους. Στα άρθρα του «Ριζοσπάστη» και της ΚΟΜΕΠ αυτές οι θέσεις αντιμετωπίζονται επιτυχημένα, με γερά θεμελιωμένα επιχειρήματα. Το πρόβλημα είναι ότι η γνώση αυτής της αντιμετώπισης περιορίζεται μόνο στα στελέχη και στους φίλους του Κόμματος. Δυστυχώς, το δηλητήριο αυτής της προπαγάνδας διαχέεται έντονα σε μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης. Θα πρέπει να μελετηθούν τρόποι για ευρύτερη διάδοση των θέσεων του Κόμματος στο ζήτημα αυτό, κυρίως στα τμήματα της εργατικής τάξης και των χαμηλών μεσαίων στρωμάτων που επηρεάζονται από αυτού του είδους την προπαγάνδα. Η ευρεία προπαγανδιστική εκμετάλλευση προβοκατόρικων συμβάντων, που γίνονται σε κινητοποιήσεις όπου ηγούνται διάφορες οπορτουνιστικές ομάδες και ομαδούλες, βοηθάει ακόμα περισσότερο τη διάδοση αυτής της επικίνδυνης θεωρίας και χρειάζεται επίσης να αντιμετωπιστεί σε θεωρητικό και αγωνιστικό επίπεδο. Είδαμε τον τελευταίο καιρό πόσο έντονα χρησιμοποιήθηκαν τέτοια γεγονότα για την ένταση της καταστολής λαϊκών αγώνων και για την εισαγωγή αντιδραστικών νόμων.

Σε συνάρτηση με το προηγούμενο ζήτημα, τα οπορτουνιστικά και αστικά κόμματα επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την όποια αγωνιστική διάθεση, κυρίως της νεολαίας, κατευθύνοντάς την σε ανώδυνες για το καπιταλιστικό σύστημα εκτονώσεις. Θα πρέπει η ΚΝΕ να εντείνει τις προσπάθειές της για την οργάνωση της πάλης προς τη σωστή κατεύθυνση, για τη διαφώτιση της νεολαίας ως προς τα πραγματικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Δυστυχώς, μια απλή περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αρκετή για να φανεί ο τεράστιος αποπροσανατολισμός της νεολαίας από τα πραγματικά της προβλήματα, ειδικά στις συνθήκες εγκλεισμού, που έχουν αυξήσει τη χρήση τους. Θα πρέπει ίσως να μελετηθούν κάποιοι τρόποι ευρύτερης και πιο οργανωμένης διάδοσης των θέσεων και απόψεων του Κόμματος στα μέσα αυτά. Φυσικά, η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων οπορτουνιστικών μορφωμάτων είναι μεγάλη για την κατάσταση αυτή, καθώς χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την άσκηση πολιτικής και τα έχουν αναγάγει σε κύριο τρόπο διοργάνωσης νεολαιίστικων κινημάτων (ένας ακόμα ανώδυνος και ελεγχόμενος από το καπιταλιστικό σύστημα τρόπος αντίδρασης). Πρέπει να υπάρξει δυναμική και οργανωμένη αντίδραση σε αυτές τις μεθόδους αποπροσανατολισμού της νεολαίας.

Κλείνοντας, θα ευχηθώ να έχουμε ένα επιτυχημένο και δημιουργικό Συνέδριο, που να οδηγήσει το Κόμμα σε μια καλύτερη αγωνιστική πορεία και σε μια ευρύτερη διείσδυση στα λαϊκά στρώματα και στη νεολαία, γιατί έρχονται δύσκολες εποχές. Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που στέκει σαν φωτεινός φάρος σε αυτήν τη σκοτεινή σαπίλα του καπιταλισμού και έχουμε όλοι ευθύνη, μέλη και φίλοι, να δυναμώσει η φωτιά του.


Σταμάτης Βουγιουκλάκης

Ιδιωτικός εκπαιδευτικός, Πάτρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπερηφάνεια για τα 102 χρόνια μας

 Νους και καρδιά, οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για το Σοσιαλισμό. Φτάνει για να γεμίζει τις καρδιές μας ελπίδα, υπερηφάνεια και αν...