Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Η προετοιμασία του Κόμματος στον νέο γύρο καπιταλιστικής κρίσης και όξυνσης των ανταγωνισμών

 Αναλύοντας την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας παρατηρούμε ότι βαθαίνουν οι αλληλεξαρτήσεις και οι ανταγωνισμοί των καπιταλιστικών κρατών. Βασικό στοιχείο στην εξέλιξή τους, που εκφράζει την ανισομετρία στην ανάπτυξη του καπιταλισμού, είναι η διαδικασία αλλαγής σκυτάλης της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ από την Κίνα. Χρειάζεται καλή παρακολούθηση αυτής της κίνησης, γιατί επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, προφανώς και στη δική μας γειτονιά. Είναι παράγοντας που μπορεί να επισπεύσει μια πολεμική σύγκρουση στην οποία θα συμμετάσχει και η Ελλάδα.

Στην περιοχή μας αυτή η διαπάλη εκφράζεται με τη συμμετοχή πολλών αστικών τάξεων, κάτι που μας δίνει ένα εκρηκτικό μείγμα. Στο 2ο κείμενο των Θέσεων αναφέρεται εκτενώς η διάταξη και αναδιάταξη συμμαχιών, στις οποίες δεν χρειάζεται να αναφερθούμε ξανά. Η ουσία είναι ότι καμία αστική τάξη δεν γίνεται να παραιτηθεί από τα συμφέροντά της, ειδικά αν έχει δυναμώσει και ζητά διέξοδο για κερδοφόρα επένδυση των κεφαλαίων της - τότε αυτό εκφράζεται με μεγαλύτερη επιθετικότητα.

Η όξυνση των ανταγωνισμών συνεπάγεται και μεγαλύτερη προσπάθεια της εκάστοτε αστικής τάξης να στοιχίσει το λαό πίσω από τους δικούς της στόχους. Για αυτό ξεδιπλώνεται επίθεση στις λαϊκές ελευθερίες, περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και της συνδικαλιστικής δράσης κ.λπ. Για τον ίδιο λόγο εντείνεται η ιδεολογική επίθεση με σκοπό να επιτευχθεί η λεγόμενη «εθνική ομοψυχία» και αξιοποιούνται τα ιδεολογήματα για την «ατομική ευθύνη», «κοινωνική ειρήνη», εντείνεται ο αντικομμουνισμός.

Η κατάσταση που ζούμε σήμερα και πολύ περισσότερο αυτή που προμηνύεται δεν θα είναι μία από τα ίδια. Τις δυσκολίες και τους περιορισμούς στη δράση μας το διάστημα της πανδημίας να τα εκλάβουμε ως μια ματιά στο κοντινό μέλλον. Ειδικά σε κλάδους όπως των Τηλεπικοινωνιών/Πληροφορικής, όπου η εφαρμογή της τηλεργασίας είναι εκτεταμένη και η προσωπική επαφή με εργαζόμενους έχει αδυνατίσει, χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα.

Είναι ανάγκη τα ιδεολογικά μαθήματα των Κομματικών Οργανώσεων να εμβαθύνουν στα καθήκοντα των κομμουνιστών σε συνθήκες μεγάλης όξυνσης (π.χ. βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης ή ιμπεριαλιστικού πολέμου). Σημαντικός παράγοντας είναι και η άνοδος του καθημερινού διαβάσματος του ιστορικού - πολιτικού και λογοτεχνικού βιβλίου. Υπάρχει πληθώρα εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» που αναφέρονται στη δράση συντρόφων σε συνθήκες πολέμου, απαγορεύσεων και διώξεων. Με πολύ γλαφυρό τρόπο μας βάζουν στο κλίμα της εποχής, μας δείχνουν τα ιδεολογήματα της αστικής τάξης (που δεν διαφέρουν και πολύ από τα σημερινά) και τη δράση αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων. Μας δίνεται η δυνατότητα να αντιληφθούμε καλύτερα τη ρευστότητα στην κίνηση των μαζών σε τέτοιες συνθήκες.

Συμπερασματικά, το συστηματικό διάβασμα από τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος μπορεί να συμβάλει ώστε να δημιουργούνται όροι μαχητικότητας ενόψει συνθηκών απαγορεύσεων και μεγαλύτερης ιδεολογικής πίεσης από την αστική τάξη.

Πλευρά που πρέπει να αποτελέσει αιχμή της δουλειάς μας είναι η ανάδειξη των ευθυνών της ελληνικής αστικής τάξης, η οποία με τις κινήσεις της αποτελεί παράγοντα όξυνσης των ανταγωνισμών. Το σχέδιο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, που περιλαμβάνει συμφωνίες με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην περιοχή, σε καμία περίπτωση δεν έχει εκτονώσει την κατάσταση, ούτε έχει εξομαλύνει τις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία, το αντίθετο μάλιστα, οι κίνδυνοι έχουν μεγαλώσει.

Οι πολυδιαφημισμένες επενδύσεις συμβαδίζουν με τη στρατιωτικοποίηση της χώρας, γιατί μοναδικό σκοπό έχουν την απόσπαση του μέγιστου κομματιού από τη λεία των κερδών και γι' αυτό είναι από τη φύση τους επιθετικές απέναντι σε άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα η κόντρα που ξεδιπλώνεται μεταξύ των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων για το προβάδισμα στην τεχνολογία των δικτύων 5G.

Να μη μας διαφεύγει ότι η ελληνική αστική τάξη έχει κλείσει επωφελείς για την ίδια συμφωνίες στρατηγικής σημασίας με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις από αντίπαλα στρατόπεδα. Ενώ ο προσανατολισμός της παραδοσιακά είναι με το μέρος των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, έχει προχωρήσει σε συμφωνίες και με κινεζικά και ρωσικά κεφάλαια.

Τα γεγονότα αυτά διαψεύδουν δυνάμεις που έχουν αναγάγει μόνο τις ΗΠΑ σε παράγοντα ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων ή ότι είμαστε χώρα υποτελής σε ξένα συμφέροντα, διαψεύδουν τη θέση περί ειρηνικού πολυπολικού κόσμου.

Παρότι οι κινήσεις των αστικών επιτελείων μπορεί να εξασφαλίζουν την προώθηση των συμφερόντων των καπιταλιστών, δεν λύνουν το πρόβλημα, συνεχίζει να οξύνεται η βασική αντίθεση, όσα κέρδη και αν μετρήσουν, οι ανταγωνισμοί θα συνεχίσουν να οξύνονται.

Το παρατηρούμε και στις Τηλεπικοινωνίες/Πληροφορική πολύ έντονα. Επιχειρήσεις μετράνε από τη μία τεράστια κέρδη και παράλληλα οξύνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ τους. Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων συνοδεύονται με ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων του κλάδου.

Αυτή η ανάπτυξη, λοιπόν, για να έρθει προϋποθέτει χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων και παράλληλα προετοιμάζει τον νέο γύρο καπιταλιστικής κρίσης και περαιτέρω όξυνσης, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε πολεμική σύγκρουση.

Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε ότι τα αστικά επιτελεία σε όλες τις εκθέσεις τους ομολογούν ότι η Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη είναι καλός προορισμός για επενδύσεις, γιατί διαθέτει πολυπληθές εργατικό δυναμικό με επιστημονική ειδίκευση. Υπάρχουν ομολογουμένως μεγάλες δυνατότητες στη χώρα, αλλά ο σχεδιασμός της οικονομίας με κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων μπαίνει εμπόδιο στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Για αυτό είναι χρέος μας να αξιοποιήσουμε τις προγραμματικές επεξεργασίες του Κόμματος, να μελετήσουμε και να εμβαθύνουμε στα συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της θεωρίας μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με εργαζόμενους που θέλουμε να εντάξουμε στις γραμμές του Κόμματος, γενικότερα όπου ανοίγουμε τη συζήτηση για την πρότασή μας βρίσκουμε πάντα μπροστά μας ερωτήματα όπως «θα μπορούσε να στεριώσει ο σοσιαλισμός στην Ελλάδα σήμερα;», «γιατί στην ΕΣΣΔ απέτυχε ο σοσιαλισμός;» κ.λπ.

Αρα η μελέτη και διακίνηση των προγραμματικών ντοκουμέντων των τελευταίων συνεδρίων, η μελέτη της θεωρίας μας για την καπιταλιστική κρίση, η μελέτη του Δοκιμίου Ιστορίας του Κόμματος και η αξιοποίηση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», όπως το «Σοσιαλισμός: H απάντηση για τον 21ο αιώνα», είναι βασικό συστατικό που δίνει καρπούς στη δουλειά μας. Αυτά είναι τα όπλα μας και είναι καθήκον να τα αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό.


Βαγγέλης Παππάς

Μέλος της ΤΕ Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής - Ερευνας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπερηφάνεια για τα 102 χρόνια μας

 Νους και καρδιά, οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για το Σοσιαλισμό. Φτάνει για να γεμίζει τις καρδιές μας ελπίδα, υπερηφάνεια και αν...