Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Σε πείσμα των καιρών, ένταση των δυνάμεων από όλους μας

 Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων το Κόμμα και η ΚΝΕ κρατούν ψηλά τη σημαία της ταξικής πάλης, κάνουν πράξη την οργανωμένη, πολιτική ανυπακοή και απειθαρχία και σπάνε τον τσαμπουκά της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας. Το Κόμμα ρίχνει αιχμηρά πολιτικά συνθήματα - αιχμές ενός στιβαρού δόρατος ταξικά επεξεργασμένων αιτημάτων που στοχεύει στη συνολική προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού, σκίζοντας τα πλαίσια των αναγκών της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Πλήθος από κατά τόπους αλλά και κεντρικές - εμβληματικές δράσεις του Κόμματος και του ταξικού εργατικού κινήματος, που στηρίζονται σε αυτές τις αξίες και προβάλλουν αυτά τα αιτήματα, διαπαιδαγωγούν, δίνουν θάρρος και αυτοπεποίθηση στις γραμμές των μελών και των οπαδών του Κόμματος και στέκονται ως φωτεινός φάρος για όποιον, έστω και θολά ακόμα, ψηλαφεί τον δρόμο του έξω από το αστικό πολιτικό σύστημα. Αποδεικνύουμε πως χτίζουμε ένα Κόμμα παντός καιρού και πως είμαστε στήριγμα ακόμα και για το παραμικρότερο σκίρτημα οργής και αγωνιστικότητας.

Ωστόσο, η πανδημία και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα συνεχίζουν να υφίστανται - άγνωστο για πόσο ακόμα - και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, δημιουργούν ένα μείγμα:

1. Οικονομικής ανέχειας/ανασφάλειας.

2. Φόβου για την υγεία και τη ζωή (και όχι μόνο εξαιτίας του νέου ιού).

3. Περιορισμού της απλής, καθημερινής, κοινωνικής δραστηριότητας (ο οποίος επιβάλλει νέες δυσκολίες και στην κομματική ζωή και δράση, ιδιαίτερα σε αυτές τις Οργανώσεις που αντιμετώπιζαν ήδη περισσότερες δυσκολίες στο πρόγραμμα δράσης τους).

Από όλα τα παραπάνω, ο κοινωνικός περιορισμός είναι η νέα, πρωτόγνωρη συνθήκη για όλους μας. Ολοι βλέπουμε ότι υπάρχουν επιπτώσεις, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές, στην ψυχολογία τη δική μας και των ανθρώπων γύρω μας, και δεν πρέπει επ' ουδενί να υποτιμήσουμε την ανεπαίσθητη χαλάρωση που μπορεί να προκληθεί - ή σε μερικές περιπτώσεις να προκαλείται ήδη - στις αγωνιστικές διαθέσεις κάποιων συντρόφων μας και οπαδών του Κόμματος και της ΚΝΕ. Πέρα από τις στρατηγικές συνέπειες της αντεπανάστασης στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, η αστική τάξη σίγουρα ποντάρει και στην επιπλέον κούραση και απογοήτευση που μπορεί να προκαλεί στις δυνάμεις μας η οποιαδήποτε, έστω συγκυριακή, απραγία. Αλλωστε, ο σπιτικός εγκλεισμός, η τηλεργασία, η ανυπόφορη ρουτίνα, η απραγία και ο καταιγισμός μιντιακής προπαγάνδας επιδρούν σε τελική ανάλυση - και δεδομένων των αναλογιών - με τον ίδιο τρόπο που επιδρούσαν παλιότερα η εξορία, η απομόνωση, τα καψόνια, τα κάτεργα και η πλύση εγκεφάλου με τηλεβόες.

Απέναντι σε όλα αυτά, η σημερινή θεωρητική και πρακτική δραστηριότητα του Κόμματος αποτελεί το καλύτερο τονωτικό του αγωνιστικού φρονήματος. Ομως, παρά τις μέχρι σήμερα αντοχές μας, δεν πρέπει να επικρατεί καμία επανάπαυση. Σε αυτό το «μπρα ντε φερ» (το οποίο άλλωστε είναι συνεχές, απλώς τώρα εξελίσσεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες), η μόνη επιλογή που εγγυάται τη νίκη μας είναι η περαιτέρω ένταση των δυνάμεων του Κόμματος και η κλιμάκωση της αντεπίθεσης με βάση τη στρατηγική μας για την υλοποίηση των αποφάσεών μας. Το Κόμμα πρέπει να κρατά σε μόνιμη και πλήρη επιστράτευση την ανεξάντλητη δημιουργικότητα της μάζας των κομματικών και ΚΝίτικων μελών και στελεχών, η οποία ανατροφοδοτείται μόνο μέσα από την οργανωμένη έκφρασή της. Το Κόμμα πρέπει να απαιτήσει ακόμα μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική προσφορά από τα καθοδηγητικά Οργανα και τα στελέχη, και ορθώς επισημαίνεται έντονα αυτό στο πρώτο κείμενο των Θέσεων. Επίσης, πρέπει να ενθαρρύνει συνεχώς και ακόμα περισσότερο την πρωτοβουλία των μελών του μέσα στο πλαίσιο των κομματικών αποφάσεων. Κανένα Οργανο, καμία ΚΟΒ και κανένας σύντροφος δεν πρέπει να δεχτούμε να χαμηλώσουμε έστω και λίγο τη δράση μας στο όνομα των νέων δυσκολιών. Το να γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί, το να συμβαδίζει η δουλειά μας με τις απαιτήσεις των καιρών και το να σπρώχνουμε συνεχώς πιο πάνω τις δυνατότητές μας, συλλογικές και ατομικές, πρέπει να είναι διαρκής απαίτηση από τους εαυτούς μας, τους συντρόφους και τις Οργανώσεις μας, μαζί με την παροχή άπλετης υποστήριξης σε όποιον την έχει ανάγκη - όποια μορφή και αν παίρνει αυτή η ανάγκη.

Καλή επιτυχία στο Συνέδριό μας και μπόλικο ενθουσιασμό για το σήμερα και το αύριο των αγώνων μας!


Φώτης Καραμπέτσος

ΚΟΒ Συντακτών ΜΜΕ Αττικής του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπερηφάνεια για τα 102 χρόνια μας

 Νους και καρδιά, οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για το Σοσιαλισμό. Φτάνει για να γεμίζει τις καρδιές μας ελπίδα, υπερηφάνεια και αν...