Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Πιο επιθετικά με την πρότασή μας

 Συμμετέχοντας στον προσυνεδριακό προβληματισμό, εκτιμώντας τη δράση μας από το προηγούμενο Συνέδριο, και όσο οι γραμματικές μου γνώσεις μου δίνουν τη δυνατότητα, θέλω να ξεδιπλώσω ορισμένες πλευρές που πιστεύω πως είναι σημαντικές για να δώσει η συλλογική συζήτηση μπροστά στο Συνέδριό μας εκείνα τα χαρακτηριστικά σε όλο το κομματικό δυναμικό, ώστε η Απόφαση να λειτουργήσει προωθητικά για περισσότερη και πιο ώριμη κομματική σκέψη. Για να γίνουμε πιο πολλοί και πιο ικανοί, να ανοίξει ο δρόμος της εργατικής εξουσίας.

Σύντροφοι, έχω 41 χρόνια συνεχούς κομματικής δράσης, με διάφορες χρεώσεις. Πάντα μου κέντριζε το ενδιαφέρον να μελετώ ιστορικά γεγονότα. Δεν ξέρω γιατί, ίσως επειδή μεγάλωσα κοντά στους δικούς μου, στις διηγήσεις και τα βιώματά τους και όχι μόνο. Εκείνο που με προβλημάτιζε μέσα από την κομματική ζωή ήταν το μεγαλείο των ανθρώπων αυτών σε όλα τους τα πέτρινα χρόνια, ο αγώνας τους για μια καλύτερη ζωή. Δεν αποκήρυξαν ποτέ την ιδεολογία τους, έγραψαν ιστορία (βλέπε ξερονήσια, Γιούρα, Μακρόνησο). Και γι' αυτό δεν είναι υπερβολή να πούμε «Ζήτω το Κόμμα μας, το ΚΚΕ», όπως έλεγαν και εκείνοι.

Σήμερα που είμαστε σε διαφορετική εποχή, έχουμε ισχυρό ιδεολογικά Κόμμα, έχουμε την εκατοντάχρονη Ιστορία μας, βρισκόμαστε στο σημείο όπου υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για το πέρασμα από το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα σε άλλη εξουσία, αυτήν την εξουσία όπου η εργατική τάξη θα κινήσει τα πράγματα προς όφελός της. Θέλω να πω, και να ενισχύσω ακόμα περισσότερο τον προσανατολισμό μας, ότι εμείς το γνωρίζουμε αυτό και το παλεύουμε, αλλά εδώ θέλω να σταθώ περισσότερο. Μήπως χρειάζεται στον γραπτό λόγο, στις ομιλίες μας (βλέπε Βουλή, ΜΜΕ, συγκεντρώσεις), να στρέφουμε την προσοχή μας πιο συχνά στο τι θα κάναμε εμείς αν κατακτούσε η εργατική τάξη την εξουσία;

Γιατί το επισημαίνω αυτό συντρόφισσες και σύντροφοι; Εχω συγκεντρώσει μια πείρα όλα αυτά τα χρόνια που οι κουβέντες καταλήγουν συνήθως στο εξής: «Καλά ρε φίλε, εσείς τι θα κάνατε αν είχε η εργατική τάξη την εξουσία;». Νομίζω πως ήρθε η στιγμή να ενισχύσουμε περισσότερο αυτήν την πλευρά, δηλαδή το τι σημαίνει η πρότασή μας.

Εχουμε οπλοστάσιο επεξεργασμένων θέσεων, έχουμε το κομματικό και επιστημονικό δυναμικό που απαιτείται για αυτό. Η χώρα μας συνολικά διαθέτει έμπειρο τεχνικό - εργατικό δυναμικό. Η κοινωνία έχει απογοητευτεί από τα αστικά κόμματα, έχει δει πολλά από την τελευταία οικονομική κρίση, κυρίως το τελευταίο διάστημα της πανδημίας, και αυτό ενισχύθηκε με τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου, τις εργατικές κινητοποιήσεις. Ηρθε η ώρα να δει πιο ενισχυμένα την πρότασή μας για την άλλη κοινωνία, την εργατική εξουσία.


Νίκος Σταματόπουλος

ΚΟΒ Λυκότρυπας - Αγ. Αννας Αττικής του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπερηφάνεια για τα 102 χρόνια μας

 Νους και καρδιά, οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για το Σοσιαλισμό. Φτάνει για να γεμίζει τις καρδιές μας ελπίδα, υπερηφάνεια και αν...