Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Για την καθοδήγηση και τη βοήθεια προς τα στελέχη που είναι νεότερα σε ηλικία

 Μελετώντας το πρώτο κείμενο των Θέσεων θα ήθελα να σταθώ σε δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορά πλευρές καθοδήγησης και βοήθειας προς τα στελέχη που είναι νεότερα σε ηλικία, ιδιαίτερα σε περιόδους μετάβασης.

Παίρνοντας υπόψη και την πείρα από την Τομεακή Οργάνωση, θεωρώ ότι η μεγαλύτερη δυσκολία βρίσκεται στο σημείο μετάβασης όχι από την ΚΝΕ στο Κόμμα γενικά, αλλά στην περίοδο δημιουργίας οικογένειας, με όλες τις ευθύνες που αυτό συνεπάγεται.

Δηλαδή τη μετάβαση από μία περίοδο που υπάρχει σχετικά η άνεση να αφιερώνεις όλο τον υπόλοιπο χρόνο εκτός δουλειάς στις κομματικές ευθύνες, σε μία κατάσταση όπου ακόμα και το πιο απλό ζήτημα γίνεται δύσκολο, λόγω υποχρεώσεων, χρόνου, πίεσης που ασκείται από πολλές πλευρές πλέον, όπως για παράδειγμα από τις συνθήκες και τις απαιτήσεις της δουλειάς.

Στις Θέσεις γίνεται αναφορά στη διαρροή νεαρών συντροφισσών, στην ηλικία που συνήθως γίνεται η μετάβαση από την ΚΝΕ στο Κόμμα. Κατά τη γνώμη μου, η κάθε συντρόφισσα είναι «αναγκασμένη» να διεκδικεί και να συγκρούεται καθημερινά για την επιλογή της να είναι πρώτα απ' όλα μέλος του ΚΚΕ, τόσο στο πλαίσιο της οικογένειάς της όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό της περίγυρο. Αλλά ακόμα κι αν απαντάς στον εαυτό σου με σιγουριά για το ποια είναι η προτεραιότητα στη ζωή σου, δεν μπορείς να ξεφύγεις από το άγχος και την πίεση του αν είσαι καλή μητέρα, της φροντίδας του σπιτιού, της εξέλιξης στην εργασία, της διατήρησης της ισορροπίας με τον σύντροφο και την ευρύτερη οικογένεια.

Ολα αυτά πιέζουν τις συντρόφισσες, κατά τη γνώμη μου, και ο μόνος δρόμος για να μπορέσουν να εξελιχθούν ως μέλη και ιδιαίτερα ως στελέχη του Κόμματος, χωρίς να κάνουν εκπτώσεις, είναι η εδραίωση της συνείδησης του τι σημαίνει να είμαι μέλος του ΚΚΕ, ότι αυτή είναι η βασική επιλογή της ζωής που καθορίζει και όλες τις υπόλοιπες πτυχές.

Ωστόσο αυτό δεν κατακτιέται αυτόματα, χρειάζεται φροντίδα και στήριξη από το Κόμμα, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες δυσκολίες ή αδυναμίες που μπορεί να έχει μία συντρόφισσα, τόσο σε επίπεδο συγκρότησης όσο και σε επίπεδο προσαρμογής και εξέλιξης σε πρακτικά ζητήματα, στο πώς γίνονται βήματα να αναπτυχθεί ένας τρόπος δουλειάς που να αντιστοιχίζεται στις νέες απαιτήσεις. Φυσικά αυτά τα ζητήματα σε μεγάλο βαθμό πλέον αφορούν και τους άντρες συντρόφους, στο βαθμό που η εμπλοκή τους στις υποχρεώσεις της ανατροφής του παιδιού ή του σπιτιού αυξάνεται.

Θεωρώ πως είναι κρίσιμος ο ρόλος των γυναικείων στελεχών ώστε να γίνουν βήματα στην Οργάνωση για την καλύτερη κατανόηση αυτών των ζητημάτων και στην προσπάθεια να βοηθηθούν πρακτικά συντρόφισσες, μέλη των ΚΟΒ, καθώς δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις που θα μεταφερθούν αυτόματα ως στοιχείο καθοδηγητικής βοήθειας.

Αυτές οι πλευρές, σε συνδυασμό με τη γνώση και κατανόηση των σημερινών απαιτήσεων και δυσκολιών που προκύπτουν από τις σχέσεις εργασίας, πρέπει κατά τη γνώμη μου να παίζουν κεντρικό ρόλο στην καθοδηγητική βοήθεια προς τα γυναικεία κομματικά μέλη και τις συντρόφισσες από την ΚΝΕ.

Χρειάζεται να παρθούν άμεσα πρακτικά μέτρα από την πλευρά της Οργάνωσης, βοήθειας στο κράτημα ή στο διάβασμα των παιδιών, για να διευκολύνονται οι συντρόφισσες να συμμετέχουν όπως πρέπει στις συνεδριάσεις και στη δράση των Οργάνων τους, αλλά και να παρακολουθούν κύκλους εσωκομματικής μόρφωσης. Το τελευταίο φυσικά δεν απαιτεί μόνο πρακτικά μέτρα διευκόλυνσης, αλλά συνολικά στήριξη στις συντρόφισσες, ιδεολογική και πολιτική, ώστε να κατανοήσουν την αναγκαιότητα αυτού του καθήκοντος, να μη βλέπουν τον εαυτό τους ως κομματικά μέλη «δεύτερης κατηγορίας» λόγω των εργασιακών και οικογενειακών υποχρεώσεων.

Παράλληλα, χρειάζεται ένταση της προσπάθειας να αναπτυχθεί συζήτηση με τους συντρόφους γονείς γύρω από ζητήματα διαπαιδαγώγησης των παιδιών, τον ρόλο μας ως κομμουνιστών γονιών, να δώσουμε εφόδια στους συντρόφους αξιοποιώντας επεξεργασίες του Κόμματος, ώστε να αντιλαμβάνονται και να υπηρετούν καλύτερα τον ρόλο τους.

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο θα ήθελα να σταθώ είναι η ενίσχυση της ιδεολογικής δουλειάς στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΚΟΒ, ως στοιχείο ενδυνάμωσης και ανάπτυξης της ποιότητας της δουλειάς της.

Κρίσιμος κρίκος γι' αυτό το ζήτημα είναι η λειτουργία του Γραφείου της ΚΟΒ, η οργάνωση της συζήτησης εκεί, με φροντίδα να βοηθιούνται τα μέλη του να εμβαθύνουν σε βασικές πλευρές της ιδεολογικής διαπάλης και της αντίληψης του Κόμματος για τον κλάδο ή για τα ζητήματα στα οποία είναι χρεωμένη η ΚΟΒ να παρεμβαίνει.

Αυτό απαιτεί τη σταθερή συνεδρίαση του Γραφείου, με σχεδιασμένη θεματολογία, πέρα από τα τρέχοντα, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια τις πλευρές της τρέχουσας διαπάλης που χρειάζεται να ενισχυθούν θεωρητικά και ιδεολογικά.

Για παράδειγμα, οι ΚΟΒ Εκπαιδευτικών αναφέρονται στις Θέσεις ως ένας από τους κρίκους ανάπτυξης της αντιπαράθεσης με την αστική ιδεολογία, λόγω της σύνδεσης της Εκπαίδευσης με την καπιταλιστική οικονομία. Είναι κρίσιμο τα μέλη της ΚΟΒ να αποκτούν στέρεες βάσεις στη σε βάθος κατανόηση ζητημάτων όπως η σχέση οικονομίας - Εκπαίδευσης, ο χαρακτήρας του αστικού κράτους και η εξέλιξη του τρόπου εκδήλωσης των λειτουργιών του, ζητήματα που αφορούν τη θέση του Κόμματος για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο, την Προσχολική Εκπαίδευση, την Ειδική Αγωγή, την Επαγγελματική Εκπαίδευση, την ανωτερότητα του σοσιαλισμού στην κάλυψη των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών, αλλά και σε πλευρές όπως η παραχάραξη της Ιστορίας, ο αντικομμουνισμός, ζητήματα μεθόδων διδασκαλίας και η διαπάλη με αντιδραστικές αντιλήψεις.

Μέσα στα χρόνια έχει γίνει προσπάθεια να ανοίξουν τέτοιες πλευρές, χαρακτηρίζεται όμως από αποσπασματικότητα, χωρίς να εντάσσεται σε ένα σταθερό σχέδιο ιδεολογικής συγκρότησης της ΚΟΒ.

Θεωρώ λοιπόν πως θα είναι βήμα για το Γραφείο της ΚΟΒ να επεξεργαστεί ένα τέτοιο σχέδιο ανάπτυξης της ιδεολογικής δουλειάς, τόσο στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της ΚΟΒ όσο και με ανθρώπους που είναι κοντά στην ΚΟΒ, που δρουν μαζί με τους κομμουνιστές μέσα στα σχολεία.

Μία τέτοια δουλειά μπορεί να αποτελέσει κρίκο ισχυροποίησης της ΚΟΒ, στο περιεχόμενο και στην ανάπτυξη της δράσης της, καθώς αυτές είναι πλευρές που συναντάμε στην καθημερινή διαπάλη και η βαθύτερη συζήτηση γύρω από τέτοια ζητήματα μπορεί να βοηθήσει ώστε να στηρίζουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την παρέμβασή μας στο κίνημα, που δεν μπορεί ν' αναπτυχθεί μόνο με την καλή γνώση του πλαισίου πάλης, αλλά και να δουλεύουμε πιο αποτελεσματικά στο κέρδισμα νέων δυνάμεων.


Κωνσταντίνα Ρηγάκη

Μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπερηφάνεια για τα 102 χρόνια μας

 Νους και καρδιά, οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για το Σοσιαλισμό. Φτάνει για να γεμίζει τις καρδιές μας ελπίδα, υπερηφάνεια και αν...