Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Μπορούμε να βάλουμε ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων της καθοδηγητικής δουλειάς μας

 Στα τρία κείμενα της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο, με τα οποία και συμφωνώ, περιλαμβάνονται σημαντικές εκτιμήσεις, ώστε το Κόμμα μας να ανταποκριθεί στις δύσκολες, αντιφατικές, σύνθετες καταστάσεις που βρισκόμαστε και έχουμε μπροστά μας. Στα κείμενα περιλαμβάνεται η συσσωρευμένη πείρα της πλούσιας δράσης που έχουμε αναπτύξει, όχι μόνο τα τελευταία 4 χρόνια, αλλά και σε όλη την πορεία αποκατάστασης των επαναστατικών χαρακτηριστικών μας.

Μπορούμε και έχουμε όλες εκείνες τις δυνατότητες, παίρνοντας τα κατάλληλα ιδεολογικά - πολιτικά - οργανωτικά μέτρα να γίνει «πιο διακριτός ο ρόλος του ΚΚΕ, ως ισχυρής οργανωμένης ιδεολογικοπολιτικής εργατικής - λαϊκής πρωτοπορίας στις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις», να δράσει ως «φορέας νέων ιδεών της επαναστατικής κοινωνικής προοπτικής, απάντησης στα μεγάλα ζωτικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και απαιτούν επιτακτικά τη λύση τους τον 21ο αιώνα», όπως αναφέρεται στην θέση 9, του πρώτου κειμένου και αποτελεί το βασικό ζήτημα του Συνεδρίου.

Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να διατυπώσω κάποιες σκέψεις μου πατώντας στην πείρα από τη δράση που αναπτύξαμε στην Περιοχή Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας.

Στην περιοχή, λόγω και της γειτνίασης με την Αλβανία, εκφράζονται οι αντιθέσεις και ανταγωνισμοί που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, μεταξύ ομίλων και καπιταλιστικών χωρών, για τον έλεγχο των αγορών, των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων. Δεν είναι καθόλου εθιμοτυπικές και τυχαίες οι επισκέψεις του Αμερικανού πρέσβη στην περιοχή και η επιθεώρηση των συνοριακών στρατιωτικών φυλακίων και των Διαπόντιων νησιών, από τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.

Επίσης, η περιοχή μας, ως σταυροδρόμι δύο διεθνών οδικών αξόνων, της ΙΟΝΙΑΣ και της ΕΓΝΑΤΙΑΣ και με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να είναι πύλη εισόδου από την Αδριατική, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ που ονομάζεται πολιτική «γεωπολιτικής αναβάθμισης» και στηρίζεται απ' όλα τα αστικά κόμματα. Αφορά το στόχο που περνά μέσα από τη μετατροπή της χώρας μας σε κόμβο μεταφορικών και ενεργειακών «αρτηριών» από και προς την ΕΕ και προωθεί τα ευρωατλαντικά ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, την ΙΟΝΙΑ οδό πρέπει να την δούμε και με βάση τα σχέδια που υπάρχουν να φτάσει μέσω της Αλβανίας στο Μόναχο και από εκεί μέχρι τη Στοκχόλμη και τη Μόσχα. Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Ηπείρου επιμένει σφοδρά να προωθεί την ανάπτυξη της ΙΟΝΙΑΣ οδού μέχρι την Κακαβιά.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται αφενός η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και αφετέρου ο σχεδιασμός για την παροχή «εναλλακτικών» καυσίμων στις θαλάσσιες μεταφορές, με τη δημιουργία τέτοιων υποδομών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Ηδη υπάρχει θετική γνωμοδότηση για την εγκατάσταση μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) για τον ανεφοδιασμό των πλοίων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μια «ανάσα» από το Λαδοχώρι, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπου υπάρχουν λαϊκές κατοικίες, σχολεία κ.λπ.

Με την εγκατάσταση μονάδας LNG προωθούνται τόσο συμφέροντα αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων, όσο και συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών, που ήδη διαθέτουν τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο δεξαμενόπλοιων μεταφοράς LNG στον κόσμο, έχοντας 87 πλοία αυτού του τύπου. Επιπλέον, σε τοπικό επίπεδο, έχει ανοίξει η συζήτηση για τις αναγκαίες διαδικασίες και υποδομές ώστε να έρθει και στην Ηπειρο φυσικό αέριο.

Η Οργάνωση της Θεσπρωτίας έκανε σοβαρή προσπάθεια να αναπτυχθεί δράση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Εξασφαλίζοντας καταρχήν τον εξοπλισμό των κομματικών μελών με αχτίφ και συνεδριάσεις των ΚΟΒ, πήρε πρωτότυπες πρωτοβουλίες και μέσα στο κατακαλόκαιρο, που κορυφώθηκαν με κινητοποίηση και πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος σε επίπεδο περιοχής.

Η Οργάνωση πρόβαλε την ανάγκη εναντίωσης στην ιδιωτικοποίηση με το σύνθημα «Ούτε σπιθαμή του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης στους επιχειρηματικούς ομίλους». Δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτό. Ανέπτυξε ιδεολογικοπολιτική πάλη και έκανε προσπάθεια εξειδίκευσης μέσα από ένα 4σελιδο που έβγαλε η Κομματική Οργάνωση. Δεν απαντούσε με ένα ξερό ΟΧΙ στον αστικό σχεδιασμό, αλλά με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Ανέδειξε τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα και τις προϋποθέσεις ώστε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπως και όλα τα λιμάνια της χώρας, να λειτουργεί με κριτήριο την ευημερία της κοινωνίας και όχι για την κερδοφορία μιας χούφτας μεγαλομετόχων των επιχειρηματικών ομίλων.

Η πείρα που αποκομίσαμε επιβεβαιώνει ότι με την προβολή των σύγχρονων λαϊκών αναγκών προβληματίζουμε, επιδρούμε καλύτερα από το να καλούμε το λαό σε αγώνα για να αντισταθεί γενικά στους αστικούς σχεδιασμούς. Προβληματίσαμε κάποιους που μας έλεγαν ότι θα ανοίξουν θέσεις εργασίας, όταν τους αναφέραμε την πείρα από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά. Αναδείξαμε το αντιλαϊκό περιεχόμενο της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Αντιμετωπίσαμε τα διάφορα καλέσματα φιλίας, κύρια από ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τις οπορτουνιστικές δυνάμεις.

Το παραπάνω παράδειγμα δείχνει ότι όταν μια Οργάνωση κάνει δική της υπόθεση μια δραστηριότητα, τότε και τη ρουτίνα μπορεί να σπάει και πρωτοβουλίες να αναπτύσσει και δυσκολίες να ξεπερνά δείχνοντας μαχητικότητα.

Επομένως όταν οι δυνάμεις μας είναι εξοπλισμένες με τις θέσεις μας, τότε δεν είναι ευάλωτες στις πιέσεις και με επιχειρήματα μπορούν να ανταποκριθούν στην ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση, να προβληματίζουν και να απεγκλωβίζουν δυνάμεις που είναι επηρεασμένες από τα ιδεολογήματα της αστικής τάξης, να αντιμετωπίζουν την πίεση από οπορτουνιστικές δυνάμεις.

Η ενίσχυση επομένως του ιδεολογικοπολιτικού στοιχείου στη λειτουργία των καθοδηγητικών οργάνων αποτελεί κρίκο για την προώθηση της στρατηγικής μας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από άλλα ζητήματα για τα οποία αναπτύξαμε δράση στην περιοχή, όπως για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, το «αναπτυξιακό» συνέδριο που πραγματοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρεμβάσεις σε χώρους εργασίας.

Ο ταξικός αντίπαλος παίρνει υπόψη όλα τα παραπάνω, όπως και τις εξελίξεις στην περιοχή και την καπιταλιστική κρίση που είναι μπροστά μας. Γι' αυτό εκτός από το «καρότο» χρησιμοποιεί και το «μαστίγιο» του αυταρχισμού, που εκδηλώθηκε με ιδιαίτερο τρόπο και στην περιοχή μας στις 17 και 26 Νοέμβρη.

Βεβαίως είναι υπαρκτές οι δυσκολίες, τα κενά και οι αδυναμίες που σωστά επισημαίνονται στα κείμενα του 21ου Συνεδρίου και αποτυπώνονται και στη δική μας δράση. Ομως υπάρχουν δυνατότητες, αποκτούμε πρόσβαση σε περισσότερους χώρους, είναι περισσότεροι αυτοί που εκτιμούν θετικά τη δράση μας, που λένε «καλά που είσαστε και εσείς».

Με παρακαταθήκη τη δράση μας και με τα βήματα που γίνονται, μπορούμε αξιοποιώντας την πείρα μας να αντιμετωπίσουμε τις υποκειμενικές μας αδυναμίες. Είμαστε σε θέση να βάλουμε ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων της καθοδηγητικής δουλειάς μας ώστε να γίνουμε «Κόμμα παντός καιρού».


Δημήτρης Πιτσιάβας

Μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπερηφάνεια για τα 102 χρόνια μας

 Νους και καρδιά, οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για το Σοσιαλισμό. Φτάνει για να γεμίζει τις καρδιές μας ελπίδα, υπερηφάνεια και αν...