Κυριακή 30 Μαΐου 2021

«Στων καιρών το πείσμα θα σταθούμε ορθοί... »

 Το ΠΡΩΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ είναι στέρεα βάση για τη δύσκολη συνέχεια που έχουμε μπροστά μας. Η συμφωνία με τις Θέσεις θα είναι κενό γράμμα αν δεν συνδυαστεί με την ανάληψη της ευθύνης του καθένα (φυσικά διαφέρει από επίπεδο σε επίπεδο) από εμάς για να πάμε μπροστά, πετώντας στη θάλασσα ό,τι μας βαραίνει και εμποδίζει την πορεία μας.


Η βαθιά συνειδητοποίηση των συνθηκών που δρα το Κόμμα σήμερα (Θ2,3) καθώς και ότι περνάμε σε νέα πιο δύσκολη φάση (Θ4), είναι μονόδρομος - για να μπορέσουμε σε στενή σύνδεση με τον περίγυρο του Κόμματος να αντέξει το Κόμμα συνολικά στην πολιτική - ιδεολογική πίεση που θα ασκεί ο ταξικός αντίπαλος με όλα τα αστικά κόμματα, τις δυνάμεις τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τη σταθερή συνδρομή του οπορτουνισμού που δεν χωράει καμία υποτίμηση.


Η κριτική - αυτοκριτική εξέταση του συνόλου της δράσης από την ΚΕ, ο εντοπισμός θετικών - αδύναμων πλευρών σε όλη την κλίμακα του Κόμματος θέτει όλους εμάς μπροστά στην ευθύνη μας να δούμε πού πονάμε, γιατί και το κυριότερο μπροστά στην απόφαση να κάνουμε ό,τι χρειάζεται να υπερβούμε τον εαυτό μας, να ανεβάσουμε συνολικά το Κόμμα στο ύψος των απαιτήσεων της ταξικής πάλης, που μπορεί να εμφανίσει ενδεχόμενα πρωτόγνωρες δυσκολίες στις οποίες καλούμαστε να σταθούμε ορθοί.


Το Κόμμα ανταποκρίθηκε στις σύνθετες συνθήκες από το 20ό Συνέδριο (Θ5-8), αυτό είναι γεγονός για όλο το Κόμμα. Αξίζει όμως να εξετάσουμε σε τι έκταση και σε ποιο βαθμό η πλούσια αυτή δράση έχει γίνει κτήμα του κομματικού μας περίγυρου, δηλαδή τι έχουμε κάνει εμείς γι' αυτό.


Σωστά επισημαίνει η ΚΕ για «Το κεντρικό ζήτημα» (Θ9) πως «απαιτεί ανώτερη ποιοτικά καθοδηγητική δουλειά, ιδεολογική - πολιτική μορφωτική αναβάθμιση της δουλειάς όλου του Κόμματος από την ΚΕ μέχρι τις ΚΟΒ, από το ΚΣ της ΚΝΕ μέχρι τις ΟΒ». Χωρίς καμία υποτίμηση των βημάτων που έχουμε κάνει σε όλο το Κόμμα, πρέπει να αναρωτηθούμε είναι η ιδεολογική - πολιτική, μορφωτική προσπάθεια ενταγμένη στην «καθημερινότητά» μας; Για παράδειγμα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επεξεργασιών - θέσεων του Κόμματος, πλούτος ιστορικών πολιτιστικών εκδόσεων όλα αυτά τα χρόνια, τι από αυτά συζητήθηκε στις ΚΟΒ και τι αποτέλεσε αντικείμενο εσωκομματικής μορφωτικής δραστηριότητας ή πρόγραμμα αυτομόρφωσης στελεχών και μελών;


Ναι είναι καθοριστική η σημασία της ιδεολογικής - μορφωτικής δουλειάς και προετοιμασίας των δυνάμεών μας (Θ11-12) και οφείλουμε στο Κόμμα, στην Ιστορία τους, να συνειδητοποιηθεί βαθιά αυτή η σημασία για να γίνουν πράξη: η συστηματική μελέτη της θεωρίας μας, της Ιστορίας του ΚΚΕ, η μελέτη - αξιοποίηση - διάδοση του Ριζοσπάστη, της ΚΟΜΕΠ, του Οδηγητή ως οργανικό στοιχείο της λειτουργίας και δράσης όλου του Κόμματος, όλης της ΚΝΕ. Αν εμείς ως Κόμμα, ως μέλη του ΚΚΕ το κάνουμε καθημερινή πράξη, τότε θα κατακτήσουμε την ικανότητα να πείθουμε τον κομματικό μας περίγυρο, να «αγκαλιάσει» τον Ριζοσπάστη, την ΚΟΜΕΠ, τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», να ανατρέχει στο portal «902.gr» για άμεση ενημέρωση στη ροή των γεγονότων. Ως ΚΚΕ έχουμε μια σπουδαία κληρονομιά, οι δεσμώτες διάβαζαν στις φυλακές και τις εξορίες, δημιουργούσαν στον πολιτισμό! Είναι σπουδαία για εμάς τους νεότερους η παρακαταθήκη που μας άφησαν οι παλαιότερες γενιές των κομμουνιστών: «Αγάπα το κελί σου, τρώγε το φαΐ σου, διάβαζε, διάβαζε, διάβαζε...».


Στις Θέσεις (Θ17-18-19) επισημαίνεται - σωστά - ως ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΤΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ. Ο ταξικός αντίπαλος είναι πολύ καλά οργανωμένος και στον ιδεολογικό τομέα, αξίζει να δούμε - με την απαιτούμενη προσοχή - πώς δουλεύει, γιατί αυτό ασκεί επίδραση στην κοινωνία, φτάνει μέχρι τις γραμμές μας στον κομματικό περίγυρο. ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ δουλεύουν επιτελικά με σχέδιο. Εμείς καλούμαστε να τους αντιμετωπίσουμε ιδεολογικά με τα δικά μας ιδεολογικά όπλα και εργαλεία.


Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας αντίλογος στη Θέση 28 και την ανάγκη ανάπτυξης των θεωρητικών - ιδεολογικών θέσεων και επεξεργασιών του Κόμματος και της σύνδεσής τους με την πάλη σε όλα τα μέτωπα που δρα το Κόμμα και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η κωδικοποίησή τους και η επικαιροποίησή τους είναι αναγκαία για να περνάνε στη ζωή των Οργανώσεων του Κόμματος και στη δράση των κομμουνιστών στο κίνημα. Αυτό θα βοηθήσει αποφασιστικά σε όσα επισημαίνονται στις Θέσεις (φαινόμενα ανεπεξέργαστης και αδούλευτης διαμόρφωσης πολιτικών δράσεων ...) 29-34. Η προσπάθεια αυτή θα βοηθήσει το κομματικό δυναμικό και τον περίγυρό μας να αντιμετωπίζει από καλύτερες θέσεις - στέρεες βάσεις τις επιθέσεις στην πολιτική του Κόμματος του τύπου: Δεν έχετε θέσεις, όλο άρνηση είστε κ.λπ. ή αυτά που λέτε είναι ξεπερασμένα.


Η κομματική οικοδόμηση είναι όρος ζωής για το Κόμμα και την πορεία του. Να ανοίξουμε μέτωπο στους ανασταλτικούς παράγοντες (Θ48). Γιατί να γίνω μέλος του ΚΚΕ; αναρωτιούνται ορισμένοι, βοηθάω κι από έξω, συμπληρώνουν όταν τους θέτουμε το ζήτημα της οργάνωσης. Γιατί παλεύει το ΚΚΕ, τι είναι το ΚΚΕ, τι είναι οι ΚΟΒ, όλα αυτά δεν είναι αυτονόητα επειδή ένας εργαζόμενος έρχεται σε κομματικές συγκεντρώσεις ή είναι μέλος μιας ταξικής συνδικαλιστικής οργάνωσης. Χρειάζεται «σχολείο» και αυτό το «σχολείο» είναι το Κόμμα με τις αξίες του, τα ιδανικά του, τον στόχο για μια άλλη κοινωνία.


Μπορούμε να τα καταφέρουμε, μπορούμε να πάμε κινητοποιώντας όλες τις κομματικές μας δυνάμεις, όλο τον περίγυρό μας, τον κόσμο που εμπιστεύεται το Κόμμα, το Πρόγραμμά του και τη στρατηγική του. Να βαθύνουμε, να δυναμώσουμε τους δεσμούς μας με αυτόν τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει σταθερή επικοινωνία, άμεση και έμμεση, συζήτηση για όλα όσα τον βασανίζουν. Είναι στο χέρι μας να εμπνεύσουμε, με τις θέσεις, το Πρόγραμμα, τη στρατηγική του Κόμματος, να δράσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος σε όλα τα μέτωπα πάλης μαζί με τους κομμουνιστές.



Ανδριανός Μπούκουρης

Μέλος της Τομεακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Αττικής του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπερηφάνεια για τα 102 χρόνια μας

 Νους και καρδιά, οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για το Σοσιαλισμό. Φτάνει για να γεμίζει τις καρδιές μας ελπίδα, υπερηφάνεια και αν...