Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Για την ανύψωση της οργανωτικής - καθοδηγητικής δουλειάς

 Το πρώτο κείμενο των Θέσεων επιτυγχάνει να αναδείξει με κριτικό πνεύμα μια σειρά ζητήματα, που έχουν άμεση σχέση με την εκπλήρωση των στόχων μας, με βάση το Πρόγραμμα του Κόμματός μας και της στρατηγικής του. Κυρίως, οι Θέσεις βάζουν μπροστά τα εξής δύο κεντρικά ζητήματα για την ΚΟΒ, αυτό της καθοδηγητικής δουλειάς και το ιδεολογικό - πολιτικό ατσάλωμα του κομματικού μας δυναμικού.

Σωστά με τη Θέση 2 παρουσιάζεται η ολότητα των χαρακτηριστικών της περιόδου μέσα στην οποία δρούμε, ωστόσο η παραπάνω διαπίστωση δεν θα πρέπει να μεταφραστεί από εμάς ως μια δικαιολόγηση των υποκειμενικών μας αδυναμιών, να θεωρούμε ότι υπάρχει ένα «όριο» στη δράση μας και στα αποτελέσματά της ή αλλιώς «μέχρι εκεί μπορούμε». Αντίθετα, εξετάζοντας τις κρίσιμες αυτές συνθήκες και αντιλαμβανόμενοι τη θέση μας και την ευθύνη που απορρέει από αυτήν, το συνειδησιακό - ιδεολογικό - πολιτικό ατσάλωμα αποτελεί τον όρο - κλειδί για να αντεπεξέλθουμε σε αυτήν τη νέα, πιο σύνθεση και δύσκολη φάση που έχουμε αντικειμενικά εισέλθει.

Το ατσάλωμα αυτό, που δεν θα επιτρέπει απογοητεύσεις με τα φαινομενικά μικρά αποτελέσματα της καθημερινής δράσης, για παράδειγμα, το μέγεθος της συμμετοχής των λαϊκών δυνάμεων στις σχεδιαζόμενες δράσεις μας και της ποιότητάς τους, είναι πρωτίστως καθοδηγητική ευθύνη, που ωστόσο έχουν μερίδιο και τα ίδια τα κομματικά στελέχη, το καθένα ξεχωριστά. Κατά επέκταση, στην ΚΟΒ, παρατηρούνται κατά τη γνώμη μου συχνά επαναλαμβανόμενα ζητήματα, που πηγάζουν από αδυναμίες, τόσο από τα «πάνω προς τα κάτω», όσο και από τα «κάτω προς τα πάνω».

Πιο διεξοδικά θα αναφερθώ στα εξής ζητήματα καθοδήγησης:

1. Σχεδιασμός.

Η προετοιμασία των δράσεών μας δεν εκπληρώνεται με οριζόντιο τρόπο, δηλαδή δεν συλλογικοποιείται σε ουσιαστικό βαθμό η συμμετοχή όλων των μελών της ΚΟΒ στη διαμόρφωση του σχεδιασμού. Αντιθέτως το κύριο βάρος το επωμίζονται τα πιο έμπειρα και «δυναμικά» στελέχη, ενώ τα υπόλοιπα μέλη περιορίζονται σε μια τυπική ενημέρωση του περίγυρού τους, συχνά με ηλεκτρονικό τρόπο αντί της ζωντανής επαφής, χωρίς μια κατάθεση ενός ατομικού πλάνου από πριν, πόσα άτομα δηλαδή κ.ο.κ. Ακόμη περισσότερο, δεν επακολουθεί μια όσο πιο γρήγορη αξιολόγηση, δηλαδή γιατί δεν πιάστηκε το ατομικό πλάνο μετά την ολοκλήρωση της δράσης, σε σύντομο εύλογο χρονικό διάστημα.

2. Χρεώσεις - καθήκοντα

Συχνά, υπάρχει μεγάλος, άνισος καταμερισμός χρεώσεων, με κύριο χαρακτηριστικό ξανά τα πιο έμπειρα και «δυναμικά» στελέχη να αναλώνονται σε ρουτινιάρικες καταστάσεις, εις βάρος του χρόνου που θα μπορούσε να επενδυθεί στην ιδεολογική - πολιτική δουλειά σε συλλογικό επίπεδο, καθώς ιδιαίτερα στην καθοδήγηση - εκπαίδευση σε νέες χρεώσεις. Στην ουσία δεν υπάρχει μια «κυκλική» χρέωση καθηκόντων και εκπαίδευσης, δηλαδή μια χρέωση μετά την εκπλήρωσή της να ανατίθεται στον επόμενο. Εν ολίγοις, πρέπει επιτακτικά να τεθούν οι βάσεις για την οριζόντια άνοδο των οργανωτικών ικανοτήτων σε όλα τα μέλη της ΚΟΒ, την ενεργητική συμβολή τους στον εκάστοτε σχεδιασμό, ώστε να μη μένει κανείς πίσω, με την απαραίτητη αυστηρότητα και όχι καταφυγή στο φιλότιμο.

3. Καθοδήγηση

Δεν δίνεται η ιδιαίτερη φροντίδα στα προσωπικά ζητήματα των συντρόφων, γεγονός που τροφοδοτεί την ατομική εσωστρέφεια, την πτώση της προθυμίας και ενεργητικής συμμετοχής, ακόμη και την ηττοπάθεια, σημάδια που μπορούν να οδηγήσουν και στην απόσυρση από την κομματική ζωή. Αντιθέτως, υπάρχει το εξής οξύμωρο: Κανείς που επιθυμεί την προσοχή και τη φροντίδα αυτή να χρειάζεται να «κυνηγάει» κατά κάποιο τρόπο την καθοδήγηση, αντί αυτή να οικοδομεί μια στέρεα παρακολούθηση και σταθερή επαφή. Ακόμη περισσότερο, η σχέση καθοδήγησης και στελέχους «βραχυκυκλώνεται» από την πολυχρέωση. Οπως τονίζεται και στη Θέση 13, η πολυχρέωση οδηγεί σε κατακερματισμό, προχειρότητα στην οργανωτική δουλειά και υποδαυλίζει τη σωστή γνώση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των συντρόφων/συντροφισσών, ενώ συντηρεί την κατάσταση μειωμένης προσφοράς από ορισμένα μέλη.

4. Ιδεολογική οικοδόμηση

Μεγάλη αδυναμία αποτελεί η μη σύνδεση της ιδεολογικής - πολιτικής ερμηνείας στον κλάδο και στις εξελίξεις γενικότερα. Η χαμηλή διακίνηση του «Ριζοσπάστη», καθώς και η ελάχιστη έως καθόλου αξιοποίηση της ΚΟΜΕΠ και βιβλίων σε συλλογικές συζητήσεις, αποτελεί μεγάλη αδυναμία μας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μέλη της ΚΟΒ δεν συμβάλλουν στην παρουσίαση άρθρων, παρουσίασης των εξελίξεων, ακόμη και με δική τους αρθρογραφία.

Οπως τονίζεται και στη Θέση 11, πολλά στελέχη δεν αναπτύσσουν ισχυρό μαρξιστικό ιδεολογικό υπόβαθρο. Πράγματι, τα παραπάνω αντανακλούνται και στη δράση, όταν δίνεται ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως σε μια συγκέντρωση - διαμαρτυρία και σίγουρα δεν αποκλείεται και να συναντάται και στη σχέση του κάθε στελέχους με τον περίγυρό του. Κυρίως, δεν ανοίγεται η κουβέντα με ποιοτικά χαρακτηριστικά προς τον κόσμο που απευθυνόμαστε, εάν ανοίγεται και αυτή η κουβέντα, γιατί πολλές φορές παρατηρείται να κάνουμε κλειστούς κύκλους συζήτησης μεταξύ μας, να κοντοστεκόμαστε αμήχανα ή αδιάφορα την ώρα της μάχης - συγκέντρωσης και να μην πιάνουμε επιτόπου τον κόσμο που παρευρίσκεται μπροστά μας. Ποιοτική κουβέντα σημαίνει η εκλαΐκευση άρθρων του «Ριζοσπάστη» και της ΚΟΜΕΠ, το σωστό άνοιγμα της κουβέντας από το ειδικό άμεσο πρόβλημα προς το γενικό, δηλαδή τη συστράτευση για την αλλαγή στην εξουσία. Μέσα από αυτό το σωστό ξετύλιγμα από το ειδικό στο γενικό, θα γίνεται πιο διακριτό ποιος ο ρόλος του Κόμματος στις πλατιές εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, όπως σωστά τονίζει και η Θέση 9. Ειδικά ως προς τον περίγυρο, θα πρέπει το κάθε μέλος να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως τον «προσωπικό» καθοδηγητή των επαφών του, να ξεδιαλύνει υπομονετικά συγχύσεις, προτάσεις για διάβασμα - μελέτη, την παρακολούθηση των προσπαθειών αυτών από τον οπαδό, να παίρνει ουσιαστικά ποιοτικά χαρακτηριστικά η σχέση του με το Κόμμα.

Το ξεπέρασμα όλων των παραπάνω απαιτεί να γίνουμε πιο αυστηροί, με καθαρή και συχνή επικοινωνία, έλεγχο όλων για την ανάδειξη ηγετικών χαρακτηριστικών, καθώς και πρωτοβουλιακό πνεύμα για την αντιμετώπιση των καθοδηγητικών αδυναμιών, που μπορούν να αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένες προτάσεις και με το προσωπικό παράδειγμα.


Στέφανος Μπαρμπ - Δάλλης

ΚΟΒ Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ρόδου του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπερηφάνεια για τα 102 χρόνια μας

 Νους και καρδιά, οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για το Σοσιαλισμό. Φτάνει για να γεμίζει τις καρδιές μας ελπίδα, υπερηφάνεια και αν...