Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Να γίνουμε πιο ικανοί στην καθοδηγητική δουλειά και στη βοήθεια στους συντρόφους

 Στην απόφαση του 20ού Συνεδρίου τονιζόταν ο ρόλος των ΤΕ ως κρίσιμου κρίκου για την αντιστοίχιση καθοδηγητικής δουλειάς στις σύγχρονες συνθήκες, να δουλεύουμε με τις στρατηγικές επεξεργασίες του Κόμματος, να αντιστοιχηθεί με τη δουλειά στις ΚΟΒ.

Το τετράχρονο που πέρασε από το 20ό Συνέδριο είχαμε τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση του συνδικαλιστικού κινήματος, την απογοήτευση του κόσμου από την «πρώτη φορά αριστερά», την εναλλαγή με την κυβέρνηση της ΝΔ, την τριπλή εκλογική αναμέτρηση του 2019 και τελικά την πανδημία και τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε ένα χρόνο τώρα.

Εγιναν βήματα στην ΤΕ με βάση τις κατευθύνσεις του 20ού Συνεδρίου και του τρόπου δουλειάς; Εφτασαν αυτά τα βήματα, οι επεξεργασίες στις ΚΟΒ και τελικά στον περίγυρο, στους οπαδούς του Κόμματος;

Κατακτήσαμε την τακτική βδομαδιάτικη συνέλευση, να συζητάμε καλύτερα, να ιεραρχούμε ζητήματα, χώρους δουλειάς που πρέπει να παρέμβουμε, αιχμές για να παλέψουμε. Προσπαθήσαμε να κατακτήσουμε ενιαία αντίληψη για ζητήματα όπως για το χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης και καπιταλιστικής ανάκαμψης, για το χαρακτήρα του πολέμου και τη στάση του Κόμματος, τα συμπεράσματα για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση με μαθήματα που έγιναν και σε ΚΟΒ.

Σε επίπεδο ΤΕ έχει κατακτηθεί σε σημαντικό βαθμό αυτή η ενιαία αντίληψη, αλλά σε επίπεδο ΚΟΒ, ενώ υπάρχει γενικά η συμφωνία με τις επεξεργασίες και τη στρατηγική του Κόμματος δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτή η συμφωνία έχει βάθος. Δεν μπορούμε να πούμε ότι το ιδεολογικό και πολιτικό υπόβαθρο σε επίπεδο ΤΕ και περισσότερο σε επίπεδο Κομματικής Οργάνωσης έχει βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό που να μην επηρεάζονται τα μέλη, τα στελέχη από τη γενικότερη απογοήτευση, από το κλείσιμο του κόσμου ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ενώ έχουμε αποκτήσει την ικανότητα να ξεχωρίζουμε ζητήματα που έχουν σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, που μπορούν να κινητοποιήσουν κόσμο, να γίνουν αφορμή για να ζωντανέψουν τα σωματεία, δεν προχωρούμε. Για παράδειγμα, ενημερωνόμαστε από τους εκλεγμένους στο δήμο ότι έχει γίνει σύμβαση με εργολάβο για να γίνονται διακοπές νερού, με σκοπό να περιορίσουν τους απλήρωτους λογαριασμούς.

Το ξεχωρίζουμε ως ζήτημα που αφορά άμεσα τη λαϊκή οικογένεια, το συζητάμε ως ξεχωριστό θέμα στην ΤΕ, προσπαθούμε να το προσεγγίσουμε ολοκληρωμένα, συζητάμε και τη θέση μας το νερό ως κοινωνικό αγαθό, πώς θα σχεδιάσουμε την παρέμβασή μας με μπροστάρηδες τα σωματεία όπου πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις, ετοιμάζεται η πρόσκληση προς τα υπόλοιπα σωματεία του νομού ώστε να προετοιμαστεί σύσκεψη και σταματάμε εκεί. Τι είναι αυτό που μας σταματά και ενώ έχει γίνει καλή προετοιμασία για τα επιχειρήματα, πώς θα δουλευτεί, δεν προχωρά ο σχεδιασμός; Ισως γιατί μας επηρεάζει κι εμάς η άποψη ότι ο κόσμος δεν ξεσηκώνεται ή άφησέ τους, καλά να πάθουν, αφού ψηφίζουν αυτούς ή και μια λογική ότι η διαπάλη με άλλες δυνάμεις θα μας αναγκάσει να δουλέψουμε έξω και πέρα από τα συνηθισμένα; Αποψη που επιδρά και στη λειτουργία των σωματείων;

Υπάρχει η αντίφαση στις εκλογές να παίρνουμε το καλύτερο ποσοστό στην περιοχή, σε όλες τις Οικονομικές Εξορμήσεις να υπερκαλύπτουμε το πλάνο, να υπάρχει αναγνώριση της προσφοράς του Κόμματος αλλά στους δείκτες στρατολογία, διακίνηση «Ριζοσπάστη», βήματα στην ανασύνταξη του κινήματος, κοινωνική συμμαχία να είμαστε πίσω.

Αρα, αυτό που πρέπει να δούμε και που διαπερνά το 1ο κείμενο των Θέσεων είναι πώς από τον Γραμματέα της ΤΕ πρέπει να γίνουμε πιο ικανοί ώστε να λειτουργεί ο καταμερισμός, η βοήθεια προς τους υπεύθυνους με συχνές ατομικές συνεργασίες, ώστε να βοηθιούνται και να προσανατολίζονται οι σύντροφοι με αρθρογραφία, ιδιαίτερα με αυτή που γενικεύει την πείρα, το πώς γίνονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε χώρους. Να μην πάμε σε όλα, να μην τρέχουμε πίσω από την επικαιρότητα. Σωστότερη ιεράρχηση συγκεκριμένων χώρων, εργαζομένων, συστηματική δουλειά. Αλλιώς θα τρέχουμε όλη μέρα χωρίς στην ουσία να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Να κατακτηθεί από τα νέα μέλη και συντρόφους να δουλεύουμε με σχέδιο για κάθε χώρο χωρίς άγχος και βιασύνη για αποτελέσματα, δουλειά με μολύβι και χαρτί, η απαραίτητη προϋπόθεση το ανέβασμα του ιδεολογικού, πολιτικού επιπέδου ώστε να μπορούμε να γειώνουμε τη στρατηγική και τις επεξεργασίες του Κόμματος στο χώρο του κάθε συντρόφου, της ΚΟ που έχει ιδιαιτερότητες με γερασμένο πληθυσμό, χωρίς πολυπληθείς χώρους δουλειάς. Να σπάσουμε τις αντιλήψεις παλιών συντρόφων ότι αρκεί η γενική δουλειά, η συμμετοχή στη συνεδρίαση της ΚΟΒ ώστε να υπηρετούνται οι στόχοι των Συνεδρίων, ότι έτσι επιτελείται το καθήκον του μέλους του ΚΚΕ. Να σπάσει η αντίληψη ότι αυτό που μπορώ, αυτό κάνω. Ο κάθε σύντροφος, ακόμα και σε μια ΚΟΒ χωριού ή αυτός που είναι επαφή και μεγάλος σε ηλικία, να παίξει το ρόλο του κομμουνιστή στο χώρο του, να ενημερώνει και να οργανώνει για τα προβλήματα, αρκεί να προσανατολιστεί σωστά, να καταλάβει το ρόλο του ως επαναστατικής πρωτοπορίας. Οτι είναι σημαντική η δουλειά του καθένα όπου και να βρίσκεται, βάζει το δικό του λιθαράκι για την υπόθεση που παλεύουμε.


Παναγιώτα Ντάγκα

Γραμματέας της ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπερηφάνεια για τα 102 χρόνια μας

 Νους και καρδιά, οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για το Σοσιαλισμό. Φτάνει για να γεμίζει τις καρδιές μας ελπίδα, υπερηφάνεια και αν...