Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Μέτωπο με τον οπορτουνισμό και τη διαστρέβλωση των θέσεων του Κόμματος

 Το δεύτερο κείμενο των Θέσεων, που αφορά τις εξελίξεις, δεν πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως ένα συμπληρωματικό κείμενο που απλά περιγράφει το φόντο στο οποίο θα δράσουμε. Είναι ένα εργαλείο το οποίο, στον βαθμό που κατανοείται σε βάθος, μπορεί να συμβάλει στο να γίνουμε πιο αποδεικτικοί, πιο πειστικοί για τα όρια του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, για την προβολή της πρότασης διεξόδου του Κόμματος.

Βασικό κριτήριο της αποτελεσματικότητάς μας σε αυτήν την προσπάθεια είναι η διαπάλη με τον οπορτουνισμό, ο οποίος θα συνεχίσει να κάνει προσπάθεια διαστρέβλωσης των θέσεων του Κόμματος για να δημιουργεί σύγχυση σε έναν ευρύτερο κόσμο που παρακολουθεί και προσεγγίζει το Κόμμα μας.

Η δυσκολία των αστικών τάξεων να βρουν νέα πεδία κερδοφορίας ώστε να ρίξουν κεφάλαια που σήμερα λιμνάζουν, να κερδίσουν έδαφος σε βάρος των άλλων ανταγωνιστικών χωρών και συμμαχιών, οδηγεί αναπόφευκτα σε όξυνση των πολεμικών συγκρούσεων και στη δημιουργία προϋποθέσεων για ακόμα πιο γενικευμένες και φονικές πολεμικές συγκρούσεις στο μέλλον.

Στη βάση αυτή, σωστά και έγκαιρα ως Κόμμα έχουμε προειδοποιήσει αλλά κυρίως έχουμε ανοίξει τη συζήτηση για τον χαρακτήρα των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων, την αιτία τους, για τους όρους και τις προϋποθέσεις οι λαοί της περιοχής να ζούνε ειρηνικά. Τα ζητήματα αυτά είναι δεμένα διαλεκτικά. Αν δεν είχαμε αυτές τις ολοκληρωμένες σε μεγάλο βαθμό επεξεργασίες δεν θα μπορούσαμε με επάρκεια να αντιμετωπίσουμε τις πιέσεις στο γιατί για παράδειγμα το Κόμμα μας δεν στηρίζει τους πολεμικούς εξοπλισμούς, ή στο γιατί δεν προβάλλουμε ως κύριο αίτημα την αποτροπή του πολέμου. Παρ' όλα αυτά, δεν χωρά καμία επανάπαυση. Οι θέσεις του Κόμματος για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, οι τοποθετήσεις μας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις διεθνείς συμβάσεις, η στάση μας στο ζήτημα των πολεμικών εξοπλισμών, είναι ζητήματα που πρέπει να δουλέψουμε πιο πλατιά και πιο μεθοδικά με τον κόσμο. Δεν είναι γνωστά ή δεν είναι ξεκαθαρισμένα ακόμα και σε ένα τμήμα του περίγυρου του Κόμματος.

Παράλληλα χρειάζεται σταθερό μέτωπο στις απόψεις (κυρίως από ΝΑΡ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ - «Σπάρτακο» και διάφορους άλλους) που παρουσιάζουν το Κόμμα μας ως συμβιβασμένο και ουρά στις επιδιώξεις της αστικής τάξης, για να κρύψουν το δικό τους ιδεολογικό και πολιτικό ξεβράκωμα μπροστά στην αστική τάξη και τις ιμπεριαλιστικές της συμμαχίες.

Στο κείμενο υπογραφών που διακινούσαν και υπέγραφαν τον Σεπτέμβρη του 2020 δυνάμεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τίτλο «Η ειρήνη είναι η πιο όμορφη λέξη κάθε γλώσσας», μάθαμε ότι ...«το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, της ΑΟΖ και των φυσικών κοιτασμάτων της Μεσογείου μπορούν να λυθούν με ειρηνικό τρόπο. Καλούμε τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να συμφωνήσουν σε μια ειρηνική λύση. Γιατί η Μεσόγειος δεν ανήκει στα μονοπώλια, ανήκει στους λαούς και σε όλα τα έμβια όντα που ζουν στα νερά της».

Είναι δηλαδή οι ίδιες δυνάμεις που θέτουν ως κύριο αίτημα να υπάρξει συμβιβασμός των αστικών τάξεων της περιοχής ώστε να αποτραπεί μια πολεμική κλιμάκωση. Αποσυνδέουν δηλαδή την οικονομία από την πολιτική, σβήνουν τον ρόλο και τον χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και των άλλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, σπέρνουν ελπίδες ότι ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει ειρηνικός και ανθρώπινος - απόψεις που αφοπλίζουν δηλαδή το κίνημα. Και το ίδιο το ΝΑΤΟ άλλωστε καλεί συνεχώς στο να υπάρξει συμβιβασμός στην περιοχή, σε αυτά τα πλαίσια προωθούνται και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, όχι όμως των λαών αλλά των αστικών τάξεων. Σχέδια που όχι μόνο δεν θα φέρουν πιο κοντά την ειρήνη στην περιοχή, αλλά θα ανοίξουν την όρεξη για μεγαλύτερες διεκδικήσεις και συγκρούσεις στο μέλλον.

Θέτουν ως όραμα την «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, γιατί τέτοια είναι η ιμπεριαλιστική ειρήνη, η οποία μπορεί να προκύψει από τους προσωρινούς και εύθραυστους συμβιβασμούς των αστικών τάξεων.

Η θέση «δεν πολεμάμε για τις ΑΟΖ» ή η θέση ότι «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του», που προβάλλουν αυτές οι δυνάμεις, σε αντιπαράθεση με τη θέση του Κόμματος για υπεράσπιση των συνόρων από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των συμφερόντων της, θέλουν τσάκισμα.

Γιατί το ΚΚΕ σε ενδεχόμενο πολεμικής αναμέτρησης θα πρωτοστατήσει στην πάλη της υπεράσπισης καταρχήν της ζωής της εργατικής τάξης, του τόπου όπου μένουμε, ζούμε και θέλουμε να οικοδομήσουμε τη νέα κοινωνία, και όχι για την υπεράσπιση των συμφερόντων της μίας ή της άλλης αστικής τάξης. Γιατί στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ως γνωστόν δεν κάνουν κουμάντο τα δελφίνια, αλλά οι μονοπωλιακοί όμιλοι, που αποκομίζουν τεράστια κέρδη. Γι' αυτό η μόνη ελπίδα για να ζήσουν οι λαοί της περιοχής ειρηνικά είναι να βγουν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο νικητές με την εξουσία στα χέρια τους. Γι' αυτό και το Κόμμα μας διαμορφώνει θέσεις που ταυτίζονται με το ΚΚ Τουρκίας και όχι με την αντιπολίτευση του Ερντογάν, όπως κάνουν δυνάμεις όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Σε άρθρο του «Πριν» με αφορμή το δεύτερο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο (16/2/2021) μαθαίνουμε ότι ...«το ΚΚΕ υιοθετεί το σύνολο των Θέσεων που προβάλλει το ελληνικό κράτος για τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα και τις ΑΟΖ, και με τη στρατιωτική του ισχύ και στο διπλωματικό επίπεδο».

ΑΛΗΘΕΙΑ;

Τότε γιατί το ΚΚΕ δεν ψήφισε στη Βουλή την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια; Βέβαια σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί δικαίωμα κάθε κράτους, παρ' όλα αυτά εκτιμάμε ότι η εξέλιξη αυτή είναι μπλεγμένη στο κουβάρι των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων, κρατών και κυβερνήσεων, και μπορεί να αποτελέσει λόγο όξυνσης των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή.

Το ΚΚΕ έχει κάνει ξεκάθαρο με όλους τους τρόπους ότι η επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την αιγιαλίτιδα ζώνη, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ υπέρ του λαού μας, συνδέεται με την οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των γειτονικών κρατών και λαών, την εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, και αυτά μπορεί να τα εγγυηθεί η εργατική εξουσία.

Αυτές είναι άραγε οι θέσεις της αστικής τάξης της Ελλάδας;

Επίσης, γιατί το ΚΚΕ δεν ψήφισε στη Βουλή τους πρόσφατους πολεμικούς εξοπλισμούς, οι οποίοι συνδέονται άμεσα με τη στήριξη των σχεδίων του ΝΑΤΟ στην περιοχή;

Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο Κόμμα που αναδεικνύει και αντιπαλεύει τον ρόλο του ΝΑΤΟ και των άλλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών;


Ρητορικά τα ερωτήματα προφανώς...


Πέτρος Μαρκομιχάλης

Μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής και της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπερηφάνεια για τα 102 χρόνια μας

 Νους και καρδιά, οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για το Σοσιαλισμό. Φτάνει για να γεμίζει τις καρδιές μας ελπίδα, υπερηφάνεια και αν...